POZNATI DOBITNICI NAJVEĆEG PRIZNANJA OPŠTINE TIVAT

Božović: Predsjednica žirija dala nagradu svojoj školi

Objavljena imena dobitnika najvećeg priznanja Opštine Tivat, opozicija kritikovala način dodjele nagrada
6974 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Zgrada SO Tivat, Foto: Siniša Luković

Najveća priznanja grada Tivta - Novembarske nagrade, ove su godine odlukom posebnog žirija koji je formirala Opština dodijeljene Javnoj ustanovi Srednja mješovita škola „Mladost” iz Tivta i Službi zaštite i spasavanja Opštine Tivat.

Iako se Tivćani gotovo jednoglasno slažu da su pripadnici SZS na čelu sa komandirom Zoranom Barbićem više nego zaslužili Novembarsku nagradu, posebno nakon natčovječanske dvomjesečne borbe sa velikim šumskim požarima koji su Tivat zahvatili u ljeto 2017, nagrađivanje kolektiva SŠ „Mladost” juče je naišlo na kritike opozicije, zbog toga što je direktorica te škole, bivša odbornica DPS-a Jovanka Vujačič bila i predsjednica žirija za dodjelu te nagrade.

Žiri je, kako je navedeno, odluku o tome ko će od predloženih kandidata biti nagrađen donio tajnim glasanjem, a priznanja će laureatima biti uručena na svečanoj sjenici lokalnog parlamenta na Dan Opštine Tivat, u četvrtak 21. novembra. Novembarska nagrada dodjeljuje se svake pete godine za najviše zasluge i najbolje ostvarene rezultate u svim oblastima rada i stvaralaštva koja su od izuzetnog značaja za opštinu. Predsjednik OO Crnogorske Goran Božović juče je poručio da je nedopustivo da javnost o dodjeli najvećeg priznanja grada bude upoznata „veoma šturim saopštenjem od bukvalno dvije rečenice”. Božović je istakao da lično nema ništa protiv ovogodišnjih laureata i da je sva njegova kritika „usmjerena ka članovima žirija na čelu sa Jovankom Vujačić (DPS), koji su većinom partijski pioni DPS-SD-HGI koalicije”.

”Ti ljudi nedorasli funkcijama koje obavljaju moraju biti svjesni objektivne odgovornosti koju nose, zvanično donoseći ovako važne odluke, iako to čine u tuđe ime”, konstatovao je Božović koji smatra da Služba zaštite i spasavanja u Tivtu veoma odgovorno i kvalitetno obavlja svoj posao.

„SZS u Tivtu zaslužuje najviša priznanja u oblasti svoga rada, bez sumnje, ali to nije nešto za što se dodjeljuje najviše gradsko priznanje, naročito imajući u vidu da je to opštinska služba koja se nalazi u sastavu lokalne samouprave, i da nije posebno pravno lice. Da li je normalno da Opština Tivat dodjeljuje najviše priznanje sama seb!? Ova odluka predstavlja nonsens sama po sebi, a formalno-pravno gledano, nije ni zakonita. S druge strane, da li je normalno, a prije svega da li je moralno da je dobitnik najvišeg priznanja grada SMŠ „Mladost”, čija je direktorica Jovanka Vujačić istovremeno i predsjednica žirija za dodjelu ove iste nagrade? Radi se o klasičnom konfliktu interesa, nezakonitoj odluci, a par ekselans nemoralnom postupku, pa je potpuno nevjerovatno da niko od sedam članova žirija među kojima imate i pravnika, a ni Skupštinska služba koja pruža stručnu podršku, nije odreagovao da spriječi ovaj skandal”, kazao je Božović. On kaže da ne spori pojedinačne usjehe učenika te škole jer su oni njihov „lični uspjeh koji predstavlja rezultat lične posvećenosti, rada, aspiracija i inteligencije tih učenika, i eventualno nekog profesora, a ponajmanje rukovodstva škole, isključivo partijski instaliranog, koje i na ovaj način zloupotrebljava našu omladinu za ličnu i partijsku promociju, pripisujući tuđe uspjehe sebi”.

„Ništa spektakularno ne može preporučiti ovu školu da kao institucija dobije najviše priznanje grada. Po logici stvari ova nagrada bi trebalo da se dodjeljuje pojedincima ili organizacijama van institucija sistema i institucija koje su pod šapom partitokratije. Skandalozno je gospodo, članovi žirija, da prvi put nijeste objavili javnosti ko su kandidati za dodjelu nagrade, čime ste uskratili čast i ličnu satisfakciju kandidatima koje je neko sa ponosom kandidovao za najviše priznanje grada”, kazao je Božović.

Preporučujemo za Vas