"energija u žici"

Podgorički srednjoškolci najbolji na državnom takmičenju iz elektrotehnike

Nagrada za najboljeg pojedinca pripala je Matiji Bulatoviću
858 pregleda 0 komentar(a)
Prvoplasirana ekipa, Foto: CEDIS
Prvoplasirana ekipa, Foto: CEDIS

Tim Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice osvojio je prvo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 750 eura na Državnom takmičenju učenika crnogorskih srednjih škola iz oblasti elektrotehnike „Energija u žici“.

Znanje i vještine odmjeravali su tročlani timovi iz šest obrazovno-vaspitnih ustanova koje u svom profilu imaju zanimanja iz oblasti elektrotehnike (Srednja stručna škola iz Berana, Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice, Srednja mješovita škola „Mladost“ iz Tivta, Srednja stručna škola iz Nikšića, Srednja elektro-ekonomska škola iz Bijelog Polja i Srednja stručna škola - Pljevlja).

"Naši profesori su nam maksimalno povećeni, tako da kad se predano radi mora doći i rezultat. Pripremali smo se, naročito poslednjih 20 dana u saradnji sa našim profesorom Vladimirom Kitaljevićem. Ovo je za nas idealna prilika za sticanje novih poznanstava i novih radnih iskustava ", istakao je Matija Bulatović iz prvoplasiranog tima.

Drugo mjesto i novčana nagrada u iznosu od 600 eura pripala je ekipi Srednje stručne škole iz Berana, dok je treće mjesto i 450 eura osvojio tim iz Srednje stručne škole iz Nikšića.

energija u žici
Drugoplasirana ekipa(Foto: CEDIS)

Nagrada za najboljeg pojedinca, u iznosu od 250 eura, pripala je Matiji Bulatoviću, dok je nagradu za najbolju školu i lap top dobila Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice. Obezbijeđene su i nagrade, u iznosu od 250 eura, za mentore pobjedničkih ekipa.

energija u žici
Trećeplasirana ekipa(Foto: CEDIS)

"Ova takmičenja nama dosta znače da vidimo koji su nam dometi, kao i da se upoznamo sa našim vršnjacima iz drugih gradova", kazao je Ilija Dobrašinović, učenik Srednje stručne škole iz Berana.

Mentor drugoplasirane ekipe iz Berana, Nehrudin Šahman, istakao je da nije važan plasman već učešće i druženje, i dodao da je ovogodišnje takmičenje na još višem nivou u odnosu na prethodno, što mu je drago, naročito zbog djece i srednjeg stručnog obrazovanja.

Teorijski dio takmičenja obuhvatao je provjeru znanja iz elektrostatike, vremenski stalnih električnih struja, električnih kola naizmjenične struje i ostalih relevantnih oblasti. Dio takmičenja rezervisan za praktičnu primjenu znanja odnosio se na oblast električnih instalacija i osvjetljenja, odnosno na izbor odgovarajućih elemenata radi izvođenja kvalietetnih električnih instalacija.

Takmičarska znanja i vještine ocjenjivao je tročlani stručni žiri u sastavu: mr Vladan Durković sa Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, Slobodan Kovačević, šef Centra za lokalno upravljanje mrežom u CEDIS – u i Sandra Brkanović iz Centra za stručno obrazovanje.

Takmičenje „Energija u žici“ organizuju Crnogorski elektrodistributivni sistem i Udruženje nastavnika elektrotehnike Crne Gore (UPECG). Događaj su podržali ministarstva prosvjete i ekonomije, Elektrotehnički fakultet i Centar za stručno obrazovanje.

Marija Jovović, šefica Službe za korporativne komunikacije CEDIS-a, kazala je da organizovanjem takmičenja žele da povežu obrazovne institucije i zanimanja koja su CEDIS-u potrebna za obavljanje osnovne djelatnosti.

Miodrag Čanović, predsjednik Odbora direktora CEDIS-a, na otvaranju takmičenja je istakao da je “Energija u žici” odličan primjer produktivnog funkcionisanja privrede i obrazovnog sektora i dodao:

"U našim srednjim stručnim školama, kao što smo mogli da se uvjerimo, danas uče vrijedni mladi ljudi sa kojima radi kvalitetan nastavni kadar. Najboljima čestitam na rezultatima, a čestitam i CEDIS-u na odličnoj organizaciji", naglasio je Veljko Tomić, generalni direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvjete.