Korito Tare u gorem stanju nego lani

To su juče na suđenju u podgoričkom Osnovnom sudu, po tužbi Sportskog ribolovnog društva (SRK) “Tara - Morača” protiv kineske kompanije CRBC, kazali svjedoci
2251 pregleda 2 komentar(a)
Korito Tare na dionici budućeg auto-puta Bar - Boljare u 2018., Foto: MANS
Korito Tare na dionici budućeg auto-puta Bar - Boljare u 2018., Foto: MANS

Korito rijeke Tare zbog izvođenja radova na auto-putu ove godine je u gorem stanju nego prošle, a rječno korito je najviše uništeno u gornjem dijelu, koje je prirodno mresilište mladice i protočne pastrmke.

To su juče na suđenju u podgoričkom Osnovnom sudu, po tužbi Sportskog ribolovnog društva (SRK) “Tara - Morača” protiv kineske kompanije CRBC, kazali svjedoci. Ta kompanija, koja izvodi radove na auto-putu prigovorila je iskazima svjedoka i predsjednika SRK Momira Živkovića u cjelosti.

Živković je juče kazao da je SRK, kao koncesionar na vodama na teritoriji Kolašina, odgovorno za sve radove na koritu rijeke, kao i da su tokom 2018. godine zapazili da je voda nekada siva, a nekada žuta. Tvrdi da je sa ribočuvarima u mjestu Jabuka gdje se nalazi kamp za radnike zapazio kanale, cijevi iz kojih su se izlivale fekalije, naslage betona i sve dokumentovao snimcima i fotografijama i obavijestio inspektore za vode.

On je rekao da postoji problem i na pritoci Drcka, gdje su radnici ulazili sa kamionima i istovarali velike količine materijala.

“Ni tamo nije bilo prečišćivača. Ja sam i tamo pokušavao da dođem sa inspektorima ali su mi iz kineske kompanije zabranili prilazak”.

Svjedok Radoslav Vukićević rekao je da je od Živkovića u junu prošle godine dobio poziv da kao ribočuvar obiđe rijeku i da je zatekao fekalije, koje su se direktno iz kanala ulivale u Taru.

“Dešavalo se da Tara čitavim tokom bude mutna, od Kolašina do gradilišta, a uzvodno čista. Vidjeli smo mašine koje direktno uzimaju pijesak iz korita”, rekao je on.

Svjedok Radosav Puletić kazao je da se ribolovom bavi preko 40 godina i da svake godine kupuje dozvolu, a da je prošle i ove nije koristio zbog zamućenosti vode, raskopanog i odnešenog rječnog korita i zato što nema ribe.

“Dešavalo mi se da pođem u ribolov i da na mamcu nema nikakve ribe, a inače sam rekorder u Crnoj Gori kada su u pitanju mladica i protočna pastrmka. Kada je mali vodostaj može se zaključiti i vizuelno. U mjestu Bijeli Potok, dva kilometra od Mateševa, poneseno je rječno korito”. On je istakao da je rijeka od 2016. stalno bila mutna.

SRK tužio je lani Privrednom sudu glavnog izvođača radova na auto-putu i tražio nadoknadu štete koju je “CRBC pričinio ribama i drugim vodenim organizmima”, ali se taj sud proglasio nenadležnim.

Bonus video: