Počinje sedmica testiranja na HIV i hepatitis

Institut za javno zdravlje Crne Gore se i ove godine pridružuje organizacijama, institucijama i ključnim liderima širom Evrope u obilježavanju inicijative
610 pregleda 0 komentar(a)
Institut za javno zdravlje, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković
Institut za javno zdravlje, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković
Ažurirano: 21.11.2019. 13:58h

Evropska sedmica testiranja na HIV i hepatitis počinje sjutra, sa ciljem podizanja svijesti o značaju testiranja i ranog otkrivanja bolesti.

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) kazali su da se i ove godine pridružuju organizacijama, institucijama i ključnim liderima širom Evrope u obilježavanju te inicijative.

„U Evropi se od 22. do 29. novembra obilježava sedmica testiranja na HIV i hepatitise, a cilj obilježavanja je podizanje svijesti o značaju testiranja i ranog otkrivanja bolesti, kao i ukazivanje na značaj obezbjeđivanja pristupačnosti testiranju onima koji su u povećanom riziku od tih infekcija“, kaže se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, testiranje će u IJZCG trajati do 30. novembra u prostorijama Savjetovališta za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV od osam do 20 sati.

Kako su naveli, tema ovogodišnje akcije je "Testiraj. Liječi. Zaštiti", a cilj je isticanje značaja integrisanog pristupa testiranju.

“U cilju obilježavanja akcije, IJZCG zajedno sa mrežom Savjetovališta za HIV u domovima zdravlja Bar, Berane, Bijelo Polje, Nikšić, Kotor, Pljevlja i Herceg Novi, priprema nedjeljnu akciju savjetovanja i testiranja na HIV i hepatitis”, navodi se u saopštenju.

Kao jednu od ključnih prepruka za populaciju, iz IJZCG-a naveli su da je bolje saznati HIV / hepatitis status što ranije, jer rano započinjanje liječenja može poboljšati kvalitet života, a kod infekcije hepatitisom C može dovesti i do izliječenja.

Liječenje, kako su kazali, smanjuje mogućnost prenosa infekcija na neinficirane osobe.

“Oko 95 odsto osoba prihvata da se testira na HIV / hepatitis ukoliko testiranje ponudi ljekar, a prilikom testiranja zdravstveni radnici dužni su da poštuju, povjerljivost, korektno savjetovanje uz saopštavanje rezultata testa i upućivanje na liječenje uz promociju zaštite ljudskih prava”, ističe se u saopštenju.

Evropsku nedjelju testiranja podržava veliki broj međunarodnih organizacija, a prošle godine u akciji je učestvovalo nekoliko stotina organizacija iz većine država evropskog regiona.

Bonus video: