Pogledajte kako su Tivćani obilježili Dan opštine [VIDEO]

“Tivat ima konture prefinjene turističke destinacije nautičkog i održivog turizma sa bogato razvijenim proizvodima sunca i mora, kulturnog, gastronomskog, sportskog, ruralnog, kongresnog i aktivnog turizma tokom čitave godine”, kazao je gradonačelnik Kusovac
4323 pregleda 1 komentar(a)
Danas na Pinama, Foto: Siniša Luković
Danas na Pinama, Foto: Siniša Luković

Sedamdeset i pet godina nakon oslobođenja, Tivat je ostvario dinamičan i svestran razvoj, zauzimajući visoko mjesto na listi brzorastućih kvalitetnih turističkih destinacija. U periodu nove istorije Crne Gore, nakon obnove nezavisnosti, Tivat je zahvaljujući mudrosti svojih građana, odgovornom radu gradske uprave i velikoj podršci Vlade, iskoristio potencijale i danas je personifikacija vizije napretka cijele zemlje, poručio je gradonačelnik Tivta dr Siniša Kusovac na svečanoj sjednici lokalnog parementa koja je održana juče povodom 21.novembra - Dana Opštine Tivati godišnjice oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu. Sjednici održanoj u velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat, prisustvovale su brojne zvanice iz poliiččkog, privrednog i kulturnog života, predstavnici diplomatskog kora, Vojske Crne Gore, vjerski velikodostojnici, predstavnici SUBNOR-a Crne Gore, gradova-pobratima Tivta iz zemalja okruženja, drugih crnogorskih opština, kao i bivši tivatski gradonačelnici i predsjednici Skupštine Opštine.

Posebno toplo pozdravljen gost bio je nekadašnji savezni sekretar za nariodnu odbranu SFRJ i načelnik Generalštaba JNA, 98-godišnji admiral flote Branko Mamula.

Sa svečanosti
Sa svečanosti(Foto: Siniša Luković)

Vrlo upadljivo međutim, iako stalno u javnosti ističu da Tivat postiže izvanredne razvojne rezultate koji su znatno iznad crnogorskog prosjeka, izostali su predsatavnici državnog vrha i Vlade od kojih niko nije došao na svečanost da sa Tivćanima podijeli te kako ističu, “zajedničke uspjehe opštinske i Vladine politike”.

“Tivat ima konture prefinjene turističke destinacije nautičkog i održivog turizma sa bogato razvijenim proizvodima sunca i mora, kulturnog, gastronomskog, sportskog, ruralnog, kongresnog i aktivnog turizma tokom čitave godine”, kazao je gradonačelnik Kusovac dodajući da je ove godine grad postigao do sada rekordne rezultate u obimu turističke posjete, a Opština je realizovala 30 projekata unapređenja lokalne infrastrukture i javnih objekata u što je uloženo oko 10 miliona eura.

Nabrajajući priojekte koji su u toku, on je najavio brzi završetak novog objekta Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama, kompleksa sportskih terena u Donjoj Lastvi, prve faze lungo mare šetališta na Belanima, pomoćnog terena FK “Arsenal” i najavio da bi Tivat u prvoj polovini naredne godine trebalo da ima i završena tri nova kružna toka na Jadranskoj magistrali kroz grad.

“Izgradnjom glavnog bulevara u Tivtu biće pospješena efikasnost saobraćaja i bolja povezanost sa prigradskim naseljima, za šta će Vlada Crne Gore obezbijediti 4 miliona eura. Ova kapitalna investicija biće realizovana u 5 faza, odnosno izgradnju 3 kružna toka i poveznice između njih. Istovremeno, očekuje se raspisivanje tendera za izgradnju savremene saobraćajnice MR2 na Luštici, kao nastavka napora na unapređenju saobraćajne infrastrukture u tom dijelu opštine. Dva ključna projekta za iduću godinu za upravu grada su: projekat rekonstrukcije sportskog centra Župa sa potencijalnom izgradnjom zatvorenog bazena i projekti izgradnje novih školskih objekata za područna odjeljenja u Donjoj Lastvi i Gradiošnici. Ove investicije podrazumijevaju ulaganja u sport i obrazovanje, ulaganja u mladost Tivta”, rekao je Kusovac, istakavši da “Opština Tivat ima veliki potencijal, koji mora obezbijediti njen dalji jak i dinamičan razvoj."

Sa svečanosti u gradu
Sa svečanosti u gradu(Foto: Siniša Luković)

“Na nama je da nađemo dobar balans kako bi se nesmetano odvijao privredni rast i razvoj Opštine Tivat u svim prezentovanim oblastima”, zaključio je on.

Predsjednik lokalnog parlamanta Ivan Novosel osvrnuo se na oslobođenje Tivta u Drugom svjetskom ratu 21. novembra 1944. i naglasio da taj datum “podsjeća i obavezuje svojim istorijskim značajem”.

Na svečanosti su uručene studentske nagrade najuspješnijim tivatskim visokoškolcima, kao i najveća priznanja grada – Novembarske nagrade koje se inače, dodjeluju svake pete godine. Odlukom žirija, Novembarske nagrade pripale su Službi zaštite i spašavanja Opštine Tivat i JU Srednja mješovita škola “Mladost”. U ime laureata, zahvalio se komandir SZS Tivat Zoran Barbić koji je istakao da će novčani dio Novembarske nagrade što im je pripala, tivatski vatrogasci uplatiti u fond za liječenje oboljelih mladih sugrađana Nikole Drmića i Save Rilija.

Uručene godišnje nagrade
Uručene godišnje nagrade(Foto: Siniša Luković)

Inače, proslava Dana Opštine Tivat po tradiciji, počela je ceremonijom polaganja vijenaca na spomenik Palim borcima, nakon čega su Gradska muzika, mažoretke i odred Bokeljske mornarice iz Tivta, prodefilovali ulicama. Na gradskoj rivi Pine, smotru odreda Bokeljske mornarice obavio je gradonačenik Kusovac, a potom su njeni pripadnici odigrali tradicionalno kolo u koje su na kraju sa zastavama ušli gradski čelnici i njihovi gosti.

Bonus video: