Vlada demantovala premijera i opet stavila veto na stanove

Generalni sekretarijat odbio da dostavi MANS-u dokumentaciju o podijeljenim stanovima i stambenim kreditima pod povoljnim uslovima
17758 pregleda 12 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović

Samo nekoliko dana prije nego je premijer Duško Marković u Skupštini saopštio da su sve informacije javne, Generalni sekretarijat Vlade odbio je da dostavi Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) dokumentaciju o dodijeljenim stanovima i stambenim kreditima pod povoljnim uslovima.

MANS je, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, tražio da im se dostave kopije svih odluka od 2017, 2018. i 2019. godine o podijeljenim stanovima i kreditima, kao i kompletnu dokumentaciju na osnovu koje su odluke donijete.

U postupku rješavanja po zahtjevu, Generalni sekretarijat Vlade je naveo da se spisak lica kojima su dodijeljeni stanovi i krediti nalazi na sajtu Vlade u dijelu koji se odnosi na slobodan pristup informacijama.

“Uz to, utvrđeno je da je dokumentacija o traženim informacijama označena stepenom tajnosti ‘interno’ od strane predsjednika Komisije za stambena pitanja”, navodi se u rješenju.

Odgovarajući na pitanja poslanika Demosa Miodraga Lekića tokom ovonedjeljnog premijerskog sata, premijer je kazao da su ti podaci javni.

“Postoji i predsjednik Vlade koji je objelodanio, kao i što ste sami rekli, tražene podatke. Ne zbog nekog eskluziviteta i pritiska, nego zbog toga što su to bili inače javni podaci i zbog toga što mi je to zakonska obaveza”, kazao je on na premijerskom satu u srijedu.

Marković je kazao da je stambena politika neophodna i da ta politika mora obuhvatiti i državne službenike i javne funkcionere.

“Ali ona mora biti javna, ona mora biti transparentna i ona ne smije biti zloupotrijebljena”, naglasio je on. Iz MANS-a ističu da odluka Generalnog sekretarijata demantuje premijera.

“Zabrinjavajuća je ovakva odluka Generalnog sekretarijata, jer dokazuje da sve ono što smo čuli od premijera je zapravo predstava za javnost, te da od transparentne i odgovorne stambene politike gotovo neće biti ništa”, rečeno je “Vijestima” iz ove NVO.

Osim objelodanjenog spiska dobitnika, MANS je tražio da se javnim učini kompletna dokumentacija na osnovu koje je vršena dodjela stanova i kredita.

“Jer se tek tada može utvrditi ko je pojedinačno odgovoran za činjenicu da je Vlada davala ‘i šakom i kapom’ i da je po više puta nekim kadrovima rješavala stambeno pitanje. Objavljivanje tih informacija bi trebalo da bude prvi korak ka stvarnoj reviziji dosadašnje stambene politike koju najavljuje Marković, kada bi postojala politička volja za to”, rečeno je iz MANS-a.

Po nalogu premijera, Vladina Komisija za stambena pitanja je sredinom avgusta objelodanila spisak stotinjak dobitnika stanova i kredita.

Među onima koji su bili “srećne ruke” su i čelnici ili predstavnici ključnih institucija u oblasti vladavine prava - predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, predsjednica Upravnog suda Branka Lakočević, predsjednik Višeg suda za prekršaje u Podgorici Milivoje Rašović, speijalni tužioci Lidija Vukčević i Saša Čađenović, direktor Agencije za sprečavanje korupcije Sreten Radonjić... ali i mnogi poslanici, ministri i njihovi pomoćnici...

Premijer je na posljednjem premijerskom satu kazao da je stambena politika pokazala određene slabosti. “I ako je Vlada pogriješila i ako su institucije pogriješile – ispravićemo tu grešku... Za sve što je bilo u mandatu ove Vlade, ako su takve greške postojale, ako je iza njih stajao korupcionaški pristup, onda nemojte tražiti odgovornost u tim ljudima. Ja sam odgovoran za to i spreman sam da se sa tom odgovornošću nosim”, poručio je premijer.

Bonus video: