Murava prekrila djelove obale Igala

Murava uglavnom raste na dnu do 50 metara dubine koje se sastoji od pijeska, mulja i šljunka, sedimentno dno, a svojim korijenjem učvršćuje podlogu na kojoj raste. Ima duge listove kojima smanjuje uticaj valova
103 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2018. 12:48h

Na plažu kod restorana Nautilus i na još nekim u Igalu more je izbacilo ogromne količine murave. To je uobičajeno za zimski perid kaže dr Vesna Mačić iz Instituta za biologiju mora.

"Zimi otpadaju stari listovi koji padaju na dno, ali kada je jako jugo, kao prethodnih dana, onda more muravu izbacuje na obalu“, kaže dr. Mačić.

Ona objašnjava da Posidonia oceanica, koja se danas sklanja, djelimično štiti i od erozije plaža. U svijetu postoji pokret da, kao u Francuskoj, neke plaže ostaju prirodne bez intervencije ljudi i bez postavljanja bilo kakvog plažnog mobilijar.

Murava - Posidonia oceanica ili morska trava dio je lanca komponenti koje stvaraju ljekovito igaljsko blato.

Murava uglavnom raste na dnu do 50 metara dubine koje se sastoji od pijeska, mulja i šljunka ,sedimentno dno, a svojim korijenjem učvršćuje podlogu na kojoj raste. Ima duge listove kojima smanjuje uticaj valova.

Livade posidonije su staništa za mnoge životinje koje tu žive i nalaze sklonište, a njeni listovi služe kao podloga na kojoj rastu mnoge morske alge.

Livade posidonije su jako važna karika u morskom ekosastavu jer obogaćuju more kiseonikom pa ih još nazivamo i plućima mora. Jedan kvadratni metar ove cvjetnice dnevno proizvede oko 14 litara kiseonika.

Spada u red najviših biljaka – skrivenosjemenica – za koju nauka smatra da se prije 100 miliona godina vratila sa kopna u more.

Posidonija je jako osjetljiva i jako sporo raste, a još sporije se obnavlja. Najviše je ugrožena ljudskim aktivnostima, kao što su ribolov kočom i dinamitom, sidrenje i onečišćenje mora.

Murava je endem Mediterana. Po međunarodnoj zakonskoj regulativi livade ove morske trave su prioritetna zaštićena staništa.

Galerija

Bonus video: