PORUKA SA OKRUGLOG STOLA

Orav: Nema zatvaranja poglavlja 27 bez rješenja za Ulcinjsku solanu

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori je kazao da će zaštita životne sredine biti u fokusu novog sastava Evropske komisije
2409 pregleda 1 komentar(a)
Sa okruglog stola, Foto: Borko Ždero
Sa okruglog stola, Foto: Borko Ždero
Ažurirano: 22.11.2019. 14:43h

Crna Gora neće zatvoriti poglavlje 27 dok se ne nađe rješenje za Ulcinjsku solanu, poručio je šef Delegacije EU u Podgorici, Aivo Orav, na okruglom stolu koji je organizovao skupštinski Odbor za evropske integracije.

Skup na temu „Poglavlje 27: Jesmo li spremni za zdravu životnu sredinu po standardima Evropske unije?“, bio je posvećen upravljanju lokalitetima od posebnog interesa i uticaju kapitalnih projekata na životnu sredinu.

Orav je kazao da će životna sredina biti u fokusu nove Evropske komisije.

„Zaštita životne sredine nije samo stavka koju treba štrikirati na putu ka EU. To nije nešto što je opciono, to je nešto što se mora“, istakao je Orav.

Kako je kazao, nedavne kampanje podizanja svijesti u Crnoj Gori donijele su konkretne rezultate.

„To su samo prvi koraci u dugom procesu za koje se nadamo da će ispraviti negativne posljedice naših prethodnih aktivnosti“, naveo je Orav.

On je istakao da se stvarna promjena ne može desiti preko noći, i da se mora preduzeti još konkretnih akcija u bliskom budućnosti.

„Projekti i kampanje EU postoje kako bi podržali rad institucia, ali oni ne mogu zamijeniti njihov rad. Sada treba Vlada da preuzme odgovornost, da ispuni obećanja i da ojača napore u oblasti zaštite životne sredine“, rekao je Orav.

Kako je naveo, pregovori o poglavlju 27 su intenzivirani.

„Ali to poglavlje neće biti zatvoreno dok se ne nađe rješenje za Ulcinjsku solanu, bilo da je to dio mreže Natura 2000, ili neko drugo“, istakao je Orav.

Prema njegovim riječima, zaštićena mjesta i potencijalne lokacije Nature 2000, kao što su Skadarsko jezero i Tara, imaju veliku vrijednost i moraju se sačuvati za buduće generacije.

„Nastavićemo da podržavamo Crnu Goru, a sada je na njoj da ispuni svoju usravnu obavezu da bude ekološka država“, poručio je Orav.

Direktor ekološkog pokreta Ozon Aleksandar Perović je istakao da je izgradnja auto-puta napravila osjetnu štetu na području zaštićenog područja rijeke Tare.

"Svakome ko je bio na terenu, to je jasno", istakao je Perović.

On je istakao da za veliki broj zaštićenih područja nema planova upravljanja, što je po njemu veliki problem.

Naglasio je da je velika prijetnja rijekama u Crnoj Gori izgradnja malih hidroelektrana, a da je dobro što je odlučeno da se preispitaju koncesije za pojedine lokacije. Međutim, kako je kazao na vodotocima gdje su hidroelektrane napravljene i gdje se trenutno grade, evidentne su velike promjene i šteta.

Generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu, Ivana Vojinović kazala je da je do sada iz brodogradilišta u Bijeloj, izvezeno 40.000 tona opasnog otpada grita u Španiju.

"Mislim da je sa pet, odnosno šest odvezena ta količina", kazala je Vojinović.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović je zamjerio Vojinović što ne zna koliko je tačno brodova isplovilo za Španiju.

"To znači da nemate kontrolu nad procesom", istakao je Radunović.

Vojinović je pojasnila da je pet brodova odvezli tu količinu grita za Španiju. Taj posao nije završen do sada, jer se čeka izdavanje dozvola za preostalu količinu.

"Izvođač radova je imao dozvolu za izvoz 40.000 tona grita od ukupno 70.000 koliko ima u Bijeloj. Čeka se dozvola za preostalu količinu", kazala je Vojinović.

Ona tvrdi da je rok za završetak kompletnog posla u Bijeloj mart iduće godine.

Radunović je istakao da je relativno zadovoljan odgovorom, odnosno da je nezadovoljan što taj posao nijebjoš završen.

Direktor NVO Breznica iz Pljevalja, Milorad Mitrović, je istakao da je želio da pita ambasadora EU u Crnoj Gori Aiva Orava kako se mjeri podizanje svijesti.

"Da sam znao da će otići ranije, zaustavio bih ga na hodniku", kazao je Mitrović.

On je istakao da su posljednje poplave pokazale naš crn obraz. Mitrović je pojasnio da iz EU uporno ponavljaju da su u zaštitu životne sredine u Crnoj Gori uložili 35 miliona eura.

"Radovali bi se da kažu da poglavlje 27 neće zatvoriti dok se ne riješi problem zagađenja Pljevalja. Da me ne shvate pogrešno kolege ornitolozi, volio bih da svaki pelikan bude zaštićen, svaka ptica, ali imamo značajnija pitanja".

Tehnički direktor Vodovoda u Herceg Novom, Lazar Todorović, je istakao da podatak da je 40.000 tona grita iz Bijele odvezeno u Španiju netačan. "Pet brodova je odvezlo 25.000 tona grita", istakao je Todorović.