Fekalije uništile imanja, mještani se guše od smrada

Iz farme “Niksen trade” u spuškom naselju Grbe već deset dana izliva se svinjski izmet
13467 pregleda 7 komentar(a)
Đuričković na jednom od uništenih komšijskih imanja, Foto: Zoran Đurić
Đuričković na jednom od uništenih komšijskih imanja, Foto: Zoran Đurić

Imanja nekoliko mještana spuškog naselja Grbe i crkveno imanje koje je tik uz ogradu farme svinja “Niksen trade” danima su preplavljena fekalijama izlivenim iz te farme.

“Vidi se svinjsko đubre, fekalije plivaju i sve je to iz farme Dragana Čavora. Osim toga, konstatno se gušimo u nesnosnom smradu, nadležni ne reaguju, a on nam poručuje da mu ne možemo ništa”, kazao je jedan od mještana Grba Dragan Đuričković.

Ekipa “Vijesti” juče se uvjerila da fekalije “plivaju” livadama, ali i da se u bližoj i daljoj okolini ne može normalno disati zbog nesnosnog smrada koji se širi.

Mještani više spuških naselja godinama biju bitku da riješe problem zagađenja sa farme. Đuričković je juče rekao da je situacija odavno neizdržljiva, ali da su i ovog puta učinili sve što je u njihovoj moći - zvali inspekciju, koja je ponovo nijema na njihove apele.

“Deset dana od kako se izlivaju fekalije na livade pored svinjogojske farme. Na pojedinim mjestima svinjski izmet je do koljena i niko ništa ne radi da taj problem riješi. Juče smo zvali sanitarnu inspekciju - odgovorili su da su dolazili prije dva dana i da je sve u redu. To nije istina. Zvali smo komunalnu inspekciju iz Danilovgrada, oni su utvrdili nelegalnosti, a veterinarska inspekcija ništa ne radi.”, kazao je Đuričković.

On tvrdi da su nedavno, tokom velikih kiša, zaposleni u svinjogojskoj farmi pumpama crpili fekalije iz laguna, a da je to napravilo veće probleme.

Na pojedinim jestima, svinjski izmet do koljena
Na pojedinim jestima, svinjski izmet do koljena(Foto: Zoran Đurić)

“Čavor i ‘Pantomarket’ se optužuju međusobno, ali svejedno je ko je uzročnik, naš problem godinama niko ne rješava. Iz farme ‘Niksen Čavor’ nešto su kopali prethodnih dana, navodno septičku jamu koja će da primi sve to ako se začepi cijev. To su gluposti, to je nemoguće. Prije par dana, kada je bile velika kiša, lagune su prelivale i oni su pumpama crpili otpadne vode i to se izlilo u vodizvorište koje je dio sliva vodoizvorišta Mareza sa kog se vodom snabdijeva Podgorica”, rekao je on.

Đuričković je istakao da su očekivali da Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici učini nešto za duže od mjesec dana, od kada su podnijeli krivičnu prijavu protiv zagađivača, ali da se ništa nije promijenilo.

Na posljednjem protestu zbog zagađenja, mještani su najavili da će pokrenuti tužbe i početi sa prikupljanjem potpisa za peticiju koju će predati Opštini Danilovgrad za izmještanje farme. Ako to ne uspiju, kako su tada najavili, na proljeće će radikalizovati protest.

Samo iz farme svinja u Spužu, u rijeku Zetu dnevno se izlije 20 kubika tečnog đubriva, odnosno oko 7.300 kubika fekalija godišnje, navodeneo je u Studiji zaštite i uspostavljanja zaštićenog prirodnog dobra doline rijeke Zete, koji je uradila Agencija za zaštitu prirode i životne sredine.

Osim fekalija iz svinjogojske farme, u Zetu se izlivaju i komunalne otpadne vode, uglavnom opterećene organskim materijalom iz farme kokošaka, mljekare “Lazine”, klanice, gradskih naselja Danilovgrad i Spuž i Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

Bonus video: