Ispitivaće i imovinu van Crne Gore

Savjet Agencije pohvalio je rezultate u oblasti regionalne i međunarodne saradnje, a direktor Sreten Radonjić kazao je da su sve agencije iz regiona iskazale interesovanje za crnogorsku jer ima bolje rezultate “više nego svi oni skupa zajedno"
2467 pregleda 0 komentar(a)
Mićunović (lijevo) sa saradnicima na sjednici Savjeta Agencije, Foto: Anitkorupcija.me
Mićunović (lijevo) sa saradnicima na sjednici Savjeta Agencije, Foto: Anitkorupcija.me

Crna Gora trebalo bi u prvoj polovini sljedeće godine da potpiše sporazum koji će omogućiti Agenciji za sprečavanje korupcije da ispita da li neki državni zvaničnik ima imovinu i van njenih granica.

“Ovo je novi način gdje na brz način treba da dobijemo informacije da li neko posjeduje imovinu, npr, u Srbiju ili u Hrvatskoj. Tu treba uraditi analizu procjenu rizika da vidimo gdje se zapravo kreću javni funkcioneri iz različitih zemalja. Mislim da će to biti zaista iskorak u prevenciji korupcije”, ocijenila je da jučerašnjoj sjednici Savjeta Agencije načelnica u dijelu za međunarodne odnose i standarde Marina Mićunović.

Agencija bi mogla samo da ispituje imovinu nekog zvaničnika samo onih zemalja koje budu potpisale međunarodni sporazuma čiji je predlagač Regionalna antikorucpijska inicijativa (RAI).

Kako se navodi u nacrtu sporazuma, države potpisnice mogu razmijeniti podatke koji se tiču, između ostalog, poreza, bankovnih računa, kompanija, nekretnina, vozila....

Savjet Agencije pohvalio je rezultate u oblasti regionalne i međunarodne saradnje, a direktor Sreten Radonjić kazao je da su sve agencije iz regiona iskazale interesovanje za crnogorsku jer ima bolje rezultate “više nego svi oni skupa zajedno.”

Govoreći o preporukama GRECO koji se odnose na prevenciju korupcije u odnosu na poslanike, sudije i tužioce, Mićunović je kazala da je od njih 11 šest realizovano, dvije djelimično a tri nerealizovane.

Među nerealizovanim su one koje se tiču spornog učešća ministra pravde u Sudskom savjetu, kriterijuma za izbor nesudijskih članova tog tijela, ali i izbjegavanja prekomjerene koncentracije ovlašćenja njegovih članova.

“S obzirom da se Ustav do decembra neće mijenjati, ne očekujemo da će ova preporuka biti realizovana. Makar da bude djelimično realizovana,” kazala je načelnica o sastanku sa predstavnicima tog tijela.

Mićunović je u uvodnom izlaganju kazala da su u Agenciji procijenili da nadogradnja i dalje treba u oblasti kontrole finansiranja partija, jačanja kapaciteta političkih partija kada da prijavljuju nenovčane priloge, ali i lobiranja.

Vučinić: Niko ne bježi od odgovornosti

Članovi Svjeta Agencije će na sljedećoj sjednici razmatrati nalaze Evrospke komisije koji su predstavljeni u radnom dokumentu o stanju u poglavljima 23 i 24.

Članica Savjeta Goranka Vučinić kritikovala je stav njenog kolege Zlatka Vujovića, koji je u izjavi za “Vijesti” kazao da ne vjeruje da postoji spremnost ostalih članova tog tijela za preispitivanjem odgovornosti uprave Agencije za “izostanak rezultata koje su navedeni od strane EK”.

“Mislim da niko ne bježi niti je ikada bježao od lične i kolektivne odgovnosti,” kazala je Vučinić, dodajući da njegova izjava “nije utemeljena”.

Predsjednik Savjeta Momčilo Radulović složio se da Vujovićeva “izjava svakako ne stoji”. Vujović nije bio prisutan na sjednici.

Bonus video: