Očuvanje statusa Kotora na UNESCO Listi glavni je motiv izmjena Zakona

"U tom razdoblju, koje je trajalo tri godine, donijeli smo izuzetno značajne odluke i sproveli kompleksne aktivnosti, kako bi ove godine sa Komiteta u Bakuu dobili značajno ohrabrenje i pozitivne ocjene UNESCO. Jedna od njih bilo je uvođenje moratorijuma na gradnju, a zatim je prvi put u nacionalno zakonodavstvo uveden mehanizam izrade Procjene uticaja na baštinu", kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović
380 pregleda 3 komentar(a)
Bogdanović, Foto: Vlada Crne Gore, Vlada Crne Gore
Bogdanović, Foto: Vlada Crne Gore, Vlada Crne Gore

Očuvanje statusa Kotora na UNESCO Listi svjetske baštine glavni je motiv izmjena Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno – istorijskog područja tog grada, koje je usvojio crnogorski parlament.

Predlog ovog zakona utvrdila je vlada 26. septembra.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je tada da je izradi ovog dokumenta prethodio Akcioni plan, koji je postao i Vladina strategija u minulom periodu.

"U tom razdoblju, koje je trajalo tri godine, donijeli smo izuzetno značajne odluke i sproveli kompleksne aktivnosti, kako bi ove godine sa Komiteta u Bakuu dobili značajno ohrabrenje i pozitivne ocjene UNESCO. Jedna od njih bilo je uvođenje moratorijuma na gradnju, a zatim je prvi put u nacionalno zakonodavstvo uveden mehanizam izrade Procjene uticaja na baštinu", kazao je on.

Bogdanović je rekao da su ovim dokumentom izmijenjeni članovi u vezi izrade Procjene uticaja na baštinu u smislu jasnijih smjernica za proceduru.

"Novo rješenje predviđa uvođenje razlike u proceduri za zonu zaštite i za zaštićenu okolinu/bafer zonu, pa je precizirano da se procjene uticaja za bafer zonu definišu na osnovu posebnog akta koji će donijeti Uprava za zaštitu kulturnih dobara", kazao je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, zakonske izmjene dodatno definišu procedure izrade pojedinačnih procjena za baštinu.

"Ali i ostavljaju prostor da se te procedure izrađuju samo u okviru zona koje posebnim aktom definiše Uprava za zaštitu kulturnih dobara", rekao je Bogdanović.

Bonus video: