Ulcinj: Konačno milion od boravišne takse

Tokom sezone u Ulcinju oboreno više rekorda: grad je ostvario više od dva miliona noćenja
2604 pregleda 0 komentar(a)
Granicu prešlo više od 600.000 vozila: Prelaz Sukobin, Foto: Samir Adrović
Granicu prešlo više od 600.000 vozila: Prelaz Sukobin, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 23.11.2019. 17:01h

Prvi put u istoriji ulcinjskog turizma, grad je ostvario više od dva miliona noćenja, pokazuju podaci iz lokalne Turističke organizacije.

„Mislim da je 1987, ostvareno oko 1,8 miliona noćenja. Mi smo već oborili taj rekord, a do kraja godine očekujemo da ćemo osvariti oko 2,2 miliona noćenja“, kaže direktor TO Fatmir Đeka. Rekord je pao i kada je u pitanju iznos od prikupljene boravišne takse - do pvog novembra, sakupljeno je više od milion eura.

„To je rezultat veoma dobre saradnje sa lokalnim i državim organima, a posebno sa graničnom policijom, sektor jug“, ističe Đeka. Ipak, kako kaže, nema euforije uprkos impresivnim ciframa. „Procjena je da je prijavljeno bilo tek između 50 i 60 odsto ukupnog broja turista, što znači da možemo i moramo još bolje“, naveo je Đeka.

Od milion eura od boravišne takse, NTO organizaciji pripada 20 odsto, odnosno 200 hiljada eura. U Ulcinju boravišna taksa iznosi 70 centi i najniža je na primorju, gdje je uglavnom euro. Privatni smještaj, zaključno sa oktobrom, ostvario je oko 1,7 miliona noćenja. U strukturi privatnog smještaja dominantni su bili gosti sa Kosova sa 40 odsto od ukupnog broja prijavljenih, slijedi Srbija sa 29,7 odsto, BiH 28,8, Njemačka 27,8, Albanija 17,2, Makedonija 11,9...

I u hotelima Holiday Villages i The Long Beach Hotel Montenegro na Velikoj plaži, kojima gazduje najveći ulcinjski hotelijer, kompanija „Karisma hotels& resorts Montenegro“, skoro 29 hiljada gostiju, ove godine ostvarilo je rekordnih 150 hiljada noćenja. Direktor kompanije za istočnu Evropu Nemanja Kostić kazao je da su gosti uglavnom bili iz Engleske te da je posredstvom partnera, agencije TUI, do sada sa ostrva realizovano preko 90 letova. U hotelu Hoilday Villages, osim Engleza zapažen broj noćenja ostvarili su i gosti sa Kosova dok su u hotelu The Long Beach MNE dominirali Poljaci, Kosovari, Njemci, Česi i domaći turisti. Osim njih, u hotelima Karisme, ljetovali su i gosti iz Rusije, Srbije, Albanije, Francuske...

„Sezonu još uvijek ne privodimo kraju i planiramo da ove godine budemo otvoreni 365 dana“, kazao je Kostić “Vijestima”. Rekordi su padali i na graničnom prelazu Sukobin gdje je od početka godine do 20. novembra kontrolisano 2,46 miliona putnika i 619 hiljada vozila, što je u odnosu na lani povećanje za 14,5 odnsono, 13,1 odsto. Boravak je u istom periodu prijavilo 378,5 hiljada gostiju, dok je lani ta cifra bilka više nego dvaput manja, 170,8 hiljada. Zanimljivo je da je u sezoni lani boravak prijavilo 134,2 hiljada turista, a ove čak njih 314,7 hiljada.

„Po statističkim sezonama, pratimo do sada najjaču sezonu. Ono što je vrlo važno za nas jeste što nije bilo puno žalbi na duga čekanja“, kaže komandir stanice granične policije 1- Ulcinj, Željko Džarić. Ističe da će u susret novoj sezoni biti ponovo aktuelna priča oko početka priprema za izgadnju novog graničnog prelaza Ckla- Zogaj u blizini Skadarskog jezera za putnički i jezerski saobraćaj.

Uhapšene 62 osobe, oduzeto devet vozila

Na prelazu Sukobin, tokom godine nije dozvoljen ulaz u državu za 74 osobe, a izlaz za njih 31. Otkriveno je 18 falsifikovanih dokumenata dok su tuđu putnu ispravu koristile četiri osobe. Po nacionalnim potjernicama pronađeno je 18 lica i šest dokumenata, a po Interpolovoj 11 lica, četiri vozila i 11 dokumenata. Ukupno 62 osobe lišena su slobode - 24 po prekršaju, 24 po potjernici i 14 zbog krivičnih djela. Službeni psi za otkirvanje narkotika, među kojima je i čuveni belgijski ovčara malino Astra, izvršili su 3.502 provjere, a službeni pas za otkrivanje eksploziva 3.138.

Tokom godine otkriveno je 45,614 kilograma skanka u 19 zaplena, 22 komada LK- džoint i 13 komada PMV- kesice. Zbog falsifikovanih brojeva šasije, oduzeto je devet putničkih motornih vozila.

Komandir Džarić posebno je istakao uspjehe policije na otkrivanju falsfikovanih automobila i isprava. Kazao je i da je kao i na svakom prelzu u okruženju prisutna problematika migranata, ali da je na Sukobinu potpuno kontrolisana.

Bonus video: