ocijenjeno iz institucije ombudsmana

Neophodno prijavljivanje i efikasno procesuiranje nasilja u porodici i nad ženama

"O nasilju nad ženama i nasilju u porodici ne smijemo ćutati, već se protiv njega moramo odlučno boriti na svim nivoima", poručuje Zaštitnik
640 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Odlučno prijavljivanje i efikasno procesuiranje ključni su koraci za uspješan odgovor društva prema nasilju u porodici i nad ženama, koji su prema svim pokazateljima i dalje zabrinjavajuće prisutni u Crnoj Gori, ocijenjeno je iz institucije Ombudsmana.

Podsjeća se da se 25. novembar, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, dočekuje u saznanju da više od trećine žena svijeta tokom života doživi neki od oblika nasilja.

"Oko 650 miliona djevojčica stupi u brak prije punoljetstva, od čega svaka treća prije petnaeste godine, a u 71 odsto otkrivenih zločina trgovine ljudima žrtve žene i djevojčice", kaže se u saopštenju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Ističe se da je o ovoj pojavi bilo je teško govoriti u patrijarhalnom, konzervativnom društvu kakvo je crnogorsko, pa je prema njenim uzrocima i posljedicama izostajala sistemska i djelotvorna podrška i zaštita.

"Međutim, primarno zahvaljujući aktivistkinjama civilnog sektora i činjenici da se sa ove društvene pojave skida veo tajnosti, kojim je istina skrivana kao način očuvanja časti i unutrašnjeg poretka svake porodice, nasilje u porodici i nasilje nad ženama sada je osvijetljeno sa više aspekata", navodi Ombudsman.

Ocjenjuje se da kao pojava sve više postaje vidljiva i neskrivena, što je primarni uslov da se protiv nje može boriti na efikasan način.

"Ali to nije dovoljno kada se ima u vidu iskustvo koje govori da je prijavljen samo svaki peti slučaj nasilja", kažu iz institucije Zaštitnika.

Kako se navodi, to dobija na značaju kada je kroz sociološka istraživanja iskustveno potvrđeno da se svaka druga žena u Crnoj Gori suočava sa nekim vidom nasilja (fizičkog, psihičkog, ekonomskog).

"Čak i da zanemarimo ovaj iskustveni podatak, ostaju ozbiljni indikatori o broju prijavljenih i procesuiranih slučajeva nasilja kod policije i sudova (naročito prekršajnih), koji opominju", kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da se kod sudova za prekršaje u jednoj kalendarskoj godini procesuira skoro dvije hiljade akata nasilja, dok se u ovim statističkim okvirima kreće i broj slučajeva registrovan kod Uprave policije.

U prvoj polovini ove godine došlo je do značajnog povećanja broja predmeta u radu (1.759) u odnosu na prethodnu izvještajnu godinu (1.117).

"Znatno su manje brojke kada je u pitanju sudstvo i tužilaštvo, ali to ničim ne umanjuje stepen opasnosti uočene pojave. Naprotiv, reklo bi se da dovodi u pitanje odlučan odgovor, odnosno djelotvornu i odvraćajuću reakciju tužilaštva i sudova", ocjenjuje Ombudsman.

Iz te institucije upozoravaju da je veoma važno da svako ko je u saznanju, reaguje savjesno i prijavi slučajeve porodičnog nasilja u svom okruženju.

"O nasilju nad ženama i nasilju u porodici ne smijemo ćutati, već se protiv njega moramo odlučno boriti na svim nivoima", poručuje Zaštitnik.

Preporučujemo za Vas