Marković: Reakcija ambasadora neprimjerena, neka rade svoj i da se ne plekaju u tuđi posao

Sistem i institucije moraju biti postajane, a pojedinci služiti sistemu, a ne institucije biti platforma za bilo kakve lične stavove i ispoljavanja, a suprotno onome što je državna politika i institucionalni pristup“, rekao je Marković
18289 pregleda 80 komentar(a)
Marković danas tokom radne posjete Danilovgradu, Foto: Twitter/Screenshot
Marković danas tokom radne posjete Danilovgradu, Foto: Twitter/Screenshot
Ažurirano: 25.11.2019. 18:57h

Odluka trojice crnogorskih ambasadora – Miodraga Vlahovića, Nebojše Kaluđerovića i Željka Perovića da plate kaznu od 600 eura suspendovanoj službenici Ministarstva vanjskih poslova Mirni Nikčević izrečenu zbog govora mržnje neprimjeren je postupak, ocjenjuje premijer Duško Marković.

"Njihova reakcija je neprimjerena. Vidjećemo u narednim danima kako treba da ojačamo naš sistem, kako treba da naučimo sve da rade svoj posao, da se ne plekaju u tuđi posao. Sistem i institucije moraju biti postajane, a pojedinci služiti sistemu, a ne institucije biti platforma za bilo kakve lične stavove i ispoljavanja, a suprotno onome što je državna politika i institucionalni pristup“, rekao je Marković danas u Danilovgradu.

Nikčević je u junu vrijeđala vjernike koji su se na Trojičindan okupili ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Zato i u insituciji Ombudsmana plaćanje kazne za delikt diskriminatorne prirode vide kao nedopustiv čin.

“Ovo naročito u okolnostima kada je već bilo poznato da je cilj takvog ponašanja da iskaže uvrede prema određenom dijelu populacije u Crnoj Gori na naročito brutalan način (“…zapalila bih Sram i sva goveda tamo”), te kada se slično ponašanje manifestuje i nakon izvršenja same deliktne radnje za koju je kazna izrečena. Osim toga, u slučaju plaćanja kazne za utvrđeni delikt bila bi iskompromitovana svrha sankcije koju u svojoj odluci izriče sud, imajući u vidu da je ona usmjerena prema počiniocu “da bi se izrazio društveni prekor prema njemu zbog izvršenog prekršaja i da se utiče na njega i sva ostala lica da ubuduće ne čine prekršaj”, saopšteno je iz institucije Ombudsmana.

Ipak, prvi čovjek Vlade smatra da sankcije nisu rješenje ako nije riječ o kardinalnoj grešci, a ovdje, smatra Marković, nije slučaj.

"Ako neko pogriješi treba da mu ukažete na grešci, da se ta greška više nikada ne ponovi, lako je kazniti i obilježiti, ali mi u Crnoj Gori, malo nas ima, treba da se čuvamo. Onaj ko pogriješi, treba mu se ukazati naravno, uraditi sve da nikada više grešku ne ponovi, ali treba da poštujemo jedni druge i naše razlike, pa i greške u profesionalnom pristupu, ako nijesu kardinalne. A ovo nije kardinalna, rekao bih da je ovo više neka vrsta etički nekontrolisanog stava ali ostavimo onima koji su nadležni da se tim bave“, rekao je Marković.

Iako su iz Ministarstva vanjskih poslova ranije saopštili da nisu bili obavješteni o ovom postupku Vlahovića, Kaluđerovića i Perović, te da to nije u skladu sa diplomatskoj praksom, resor Srđana Darmanovića i dalje ne odgovora na pitanje o eventualnim sankcijama.

U međuvremenu, Nikčević se oglasila i nakon reakcija na odluku trojice ambasadora i na Fejsbuku napisala

”Jel“ to treba da nas nema?! Znači li to da oni koji se zalažu za svoju državu, crkvu, jezik, istoriju, ne rade u skladu s državnom politikom?“, napisala je Nikčević na Fejsbuku.

Bonus video: