Cijepanje aorte liječili tabletama?

Iz KCCG su odgovorili da će detalje o liječenju Jankovića dostaviti samo nadležnima
629 pregleda 43 komentar(a)
Saša Janković, Foto: Facebook
Saša Janković, Foto: Facebook
Ažurirano: 05.03.2018. 06:45h

Podgoričanin Nebojša Janković podnio je krivičnu prijavu protiv Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) zbog nesavjesnog rada i nemara, nakon što je njegov brat Saša preminuo poslije liječenja u toj ustanovi.

On je Višem državnom tužilaštvu podnio prijavu protiv KCCG, ljekara Centra za vaskularnu hirurgiju i NN lica koje je liječilo pokojnog Jankovića. U krivičnoj prijavi se navodi da je usljed njihovog nesavjesnog postupanja došlo do smrti njegovog brata.

Iz KCCG nijesu željeli da komentarišu krivičnu prijavu, već će, kako navode u odgovoru “Vijestima”, sve informacije i dokumentaciju vezane za taj slučaj predati nadležnim pravosudnim organima.

Saša Janković, nekadašnji basista crnogorskog muzičkog sastava “Crveno i crno”, preminuo je 27. maja prošle godine u prostorijama KCCG, nakon što je dva dana ranije primljen u Urgentni centar zbog teških bolova.

Njegov brat u prijavi navodi da je Janković umro od komplikovane disekcije (cijepanja) grudne aorte, dok su ga ljekari Centra za vaskularnu hirurgiju tretirali kao pacijenta sa povišenim pritiskom i liječili ga tabletama.

“Iako su postojali simptomi komplikovane disekcije aorte tipa B od momenta prvog javljanja u Hitnu medicinsku pomoć, a nakon toga i u Urgentni blok KCCG, propustio je da primijeni hirurški tretman kao jedini vid liječenja ove vrste oboljenja”, navodi Janković u prijavi.

Pokojnik je, međutim, operisan sjutradan u Centru za kardiohirurgiju, kada je, tvrdi se u prijavi, bilo prekasno.

Janković tvrdi su u izvještajima svih ljekara specijalista kod njegovog pokojnog brata konstatovane tegobe, koje ukazuju na disekciju aorte, zbog čega je pacijenta trebalo hitno operisati.

“Međutim, ljekari ništa ne preduzimaju, prepisuju terapiju za visok krvni pritisak koja ne da ne smanjuje krvni pritisak, već se njegov krvni pritisak povećava”, navodi se u prijavi.

Tvrde da rendgenski (CT) nalaz ne pokazuje jasno gdje je došlo do disekcije aorte, dok će utvrđivanje te činjenice pokazati da li je Janković trebalo da bude operisan u centru za vaskularnu ili kardiohirurgiju. Ljekari Centra za vaskularnu hirurgiju su, međutim, pokojnog Jankovića uputili na kardiološku terpaju.

Njegov brat tvrdi u prijavi da je takav predlog bio pogrešan i da je takav pacijent morao biti upućen u Jedinicu intenzivnog liječenja. U prijavi tvrde da je dežurni anesteziolog odbio da primi pokojnog Jankovića, koji je već tada, tvrde, bio na nezamislivim mukama od bolova.

Njegov brat se na liječenje Jankovića žalio Komisiji za kontrolu kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga u KCCG, koja je utvrdila da nije bilo propusta kada je riječ o tretmanu tog pacijenta.

Janković u prijavi tvrdi da Komisija nije saslušala nijednog ljekara iz Urgentnog bloka koji su učestvovali u liječenju njegovog brata, kao i da fale neki nalazi u njegovoj medicinskoj dokumentaciji.

"Zbog propusta koji su napravljeni tokom liječenja pokojnog Saše Jankovića... došlo je do njegove smrti zbog isključive greške ljekara KCCG. Da je pokojni Saša Janković bio adekvatno zbrinut od momenta kada se javio na liječenje, odnosno da je primijenjen hirurški tretman danas bi 100 odsto bio živ", piše u prijavi.

On je od tužioca zatražio da se protiv prijavljenih pokrene krivični postupak nakon što se pribavi i izvrši uvid u kompletnu medicinsku dokumentaciju i nalaze pokojnog Jankovića, saslušaju svi ljekari koji su učestvovali u njegovom liječenju. Predložio je i da vještaci medicinske struke iz Zagreba vještače u ovom slučaju, kako, zbog male sredine, ali i uske saradnje Crne Gore i Srbije, ne bi bilo pristrasnosti u vještačenju.

Traže razrješenje Komisije i suspenziju Nermina Abdića

Nevladina organizacija “Krug života” tražila je KCCG-u da razriješi članove Komisije za kontrolu kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga zbog neprofesionalnosti u Jankovićevom slučaju.

Oni su takav zahtjev poslali jer, između ostalog, nije sačinjen zapisnik sa sjednice, ne postoji audio snimak sjednice, nijedan ljekar Urgentnog bloka nije saslušan...

Zbog nesačinjavanja zapisnika i tehničkih grešaka u izvještaju komisije, Janković je podnio zahtjev da se pokrene disciplinski postupak protiv njenog sekretara.

NVO "Krug života" tražio je od KCCG da suspenduje direktora Urgentnog bloka Nermina Abdića zbog propusta u liječenju Jankovića u tom sektoru.

Bonus video: