Šekularac podnio prekršajnu prijavu protiv firme Gradir Montenegro

Inspektor u svom izvještju konstatuje da se otpadne vode Rudnika u Šulima, koje ističu iz podzemnih rudničkih kopova, ulivaju u Mjedenički potok koji je pritoka Ćehotine
2873 pregleda 0 komentar(a)
Ćehotina, Foto: Goran Malidžan
Ćehotina, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 26.11.2019. 17:49h

Inspektor za vode Dragan Šekularac podnio je prekršajnu prijavu protiv firme Gradir Montenegro i direktora tog preduzeća Petra Vraneša nakon ekološkog incidenta, koji se dogodio 14. novembra na rijeci Ćehotini kada je došlo do zamućenja rijeke nizvodno od naselja Gradac.

Kompaniji u čijem sastavu radi Rudnik olova i cinka Šuplja stijena u Šulima kod Pljevalja Inspektor je zabranio da ispušta otpadne vode u prirodni recipijent dok kvalitet otpadnih voda ne uskladi sa Pravilnikom o kvalitetu i sanitarno tehničkim uslovima za ispuštanje otpadne vode u prirodni recipijent.

Rudniku čiji je većinski vlasnik firma ZGH iz Poljske naređeno je i da u roku od 30 dana od dana prijema rješenja ispita uticaj ispuštenih otpadnih voda na ekosistem Mjedeničkog potoka i rijeke Ćehotine u koju se uliva.

Inspektor u svom izvještju konstatuje da se otpadne vode Rudnika u Šulima, koje ističu iz podzemnih rudničkih kopova, ulivaju u Mjedenički potok koji je pritoka Ćehotine.

Predsjednik Sportskog ribolovnog kluba Lipljen koje gazduje pljevaljskim vodama Vaso Knežević obavjestio je 14. novembra inspekciju da je došlo do ekološkog akcidenta odnosno većeg zamućenja Ćehotine u mjestu Tatarovine na granici sa BiH.

Bonus video: