Radulović odbio, čeka se Marković

Turska kompanija se ponovo žalila MORT-u, kojim sada koordinira premijer Duško Marković, na odluku budvanske glavne arhitektice
12949 pregleda 2 komentar(a)
Mia Budva, novo idejno rješenje
Mia Budva, novo idejno rješenje

Turska kompanija „Mia investments“ podnijela je žalbu Direktoratu za građevinarstvo Ministarstva održivog razvoja, zatraživši da poništi rješenje budvanske glavne arhitektice Ane Samardžić, koja je odbila da izda saglasnost na idejno rješenje budućeg hotelsko-apartmanskog kompleksa „Mia Budva“.

Od glavnog državnog arhitekte Dušana Vuksanovića turski investitori traže da ukine Samardžićkino rješenje i „sam riješi upravnu stvar“.

Glavna gradska arhitektica odbila je da da saglasnost na novo idejno rješenje budućeg hotela sa pet zvjezdica „Mia Budva“, dvije kule od po 16 i 15 spratova, koje turska kompanija „Mia investments“ namjerava da gradi na placu ispred hala Jadranskog sajma, na 20 metara od Slovenske plaže. Samardžićeva je prije pola godine isto postupila kada joj je turska firma dostavila idejno rješenje dvije kule od po 15 spratova, a takvu njenu odluku je tada potvrdilo i Ministarstvo održivog razvoja, nakon čega su turski investitori izmijenili projekat.

U trenutku kada je došlo do promjena unutar MORT-a, nakon korupcionaške afere i ostavke ministra Pavla Radulovića, te odluke premijera Duška Markovića da on koordinira tim vladinim resorom, biće interesatano kako će se sada izjasniti glavni državni arhitekta.

Turska kompanija je u idejnom rješenju predvidjela da budući hotel bude čak za 11 hiljada kvadrata manji, nego što je to planskim dokumentom DUP „Budva centar“ na toj lokaciji predviđeno. Ukoliko bi se desilo da ponovo budu odbijeni, turska kompanija bi satisfakciju mogla zatražiti pred crnogorskim, ali i međunarodnim sudovima.

Samardžićeva je u svom izjašnjenju navela da je „opšti zaključak je da objekat svojom oblikovnošću i materijalizacijom ne doprinosi unapređenju kvaliteta prostornog i arhitektonskog izraza na mikrolokaciji, ne formira visokovrijedni izgrađeni prostor, te ne stvara adekvatan budući identitet, prepoznatljivost prostora Jadranskog sajma“.

Navodeći da je projektant novim idejnim rješenjem zadržao prostorni koncept iz prethodnog koje je u pravosnažno okončanom postupku ocijenjeno neadekvatnim, Samardžićka je predložila da bi, u cilju postizanja kvalitetnog rješenja za ovu lokaciju te formiranja repernog-prepoznatljivog simbola Budve, raspisivanje konkursa za izbor idenog rješenja adekvatno odgovorilo na prostorne izazove.

Demokrate Budve su već najavile da će, ukoliko turska kompanija dobije saglasnost glavnog državnog arhitekte na ovakvo rješenje koje predviđa gradnju stanova za tržište u kulama na samoj pjeni od mora, podnijeti krivične prijave.

U ospornenom idejnom rješenju u koje su „Vijesti“ imale uvid, “Mia investments” je namjeravala da gradi hotel sa pet zvjezdica „Mia Budva“ - objekat sa postamentom i dvije kule ukupno 358 smještajnih jedinica u vidu hotelskih soba, studio apartmana i apartmana sa ukupnim brojem gostiju 858.

„Objekat je projektovan kao složena forma sa postamentom i dvije kule, na jugozapadu - kula A i sjeveroistoku - kula B. Projektovano je 358 smještajnih jedinica u vidu hotelskih soba, studio apartmana i apartmana sa ukupnim brojem gostiju 858. Objekata u podzemnim etažama ima neto 13.106.81, kvadrata, u nadzemnim 34066.05 kvadrata, što ukupno iznosi 47.172.86 kvadrata Kula A dvije garažne etaže, prizemlje i 16 spratova, a kula B dvije garažne etaže, prizemlje i 15 bspratova U dvije podzemne etaže smješten je garažni prostor, hotelske tehničke prostorije, i servisne prostorije za potrebe hotela. U postamentu objekta (prizemlje i 1. sprat), smješteni su javni hotelski sadržaji, administracija, poslovni prostori i otvoreni bazen na krovu prizemlja sa platoom sa ležaljkama. U kulama (od 2-15, sprata) projektovane su smještajne jedinice - hotelske sobe i apartmani, ukupno 358 smještajnih jedinica“, navodi se u idejnom rješenju.

Gradnja je predviđena na parceli od 8.500 kvadrata, uknjižena na firmu „Safiro beach“, iza koje po tvrdnjama biznismena Duška Kneževića, za kojim je raspisana potjernica, stoje Branimir Gvozdenović i Milo Đukanović, koje je i optužio da su mu oteli atraktivnu parcelu. Druga strana je to demantovala.

Bonus video: