Adriatic properties: Ne devastiramo Miločerski park, sadićemo nova stabla

Kompanija „Adriatic properties“ odbacila je optužbe iznijete na protestu održanom u nedjelju
1196 pregleda 1 komentar(a)
Lokacija na kojoj je planirana gradnja, Foto: Adriatic Properties
Lokacija na kojoj je planirana gradnja, Foto: Adriatic Properties

Kompanija „Adriatic properties“, zakupac elitnog hotelskog kompleksa Sveti Stefan Miločer, odbacila je optužbe koje su iznijete na protestu održanom u nedjelju ispred gradilišta budućeg hotela „Kraljičina plaža“ u Miločerskom parku - da nemaju dozvolu za gradnju novog hotela i da su mimo odobrenja uklonili stabla.:

“Na protestu održanom u nedjelju iz razloga u koje ne želimo da ulazimo, iznesen je niz netačnih podataka. Prvi je da je gradnja počela bez prijave nadležnima. Taj navod nije tačan jer je gradnja prijavljena Ministarstvu održivog razvoja i turizma 1. novembra 2019. Takođe, navedeno je da kompanija nema potrebne saglasnosti i dozvole, što nije tačno. Istom Ministarstvu su saglasnosti dostavljene na vrijeme što će, nadamo se, i Minstarstvo, odnosno njihovi inspekcijski organi i utvrditi. S obzirom da djelujemo u skladu sa istim zakonom kao i organizatori protesta, treba znati da u skladu sa zakonom ne postoji građevinska dozvola za gradnju, već prijava građenja koja je uredno predata nadležnom Ministarstvu. S obzirom da smo prijavu dali 1. novembra, jasno je da su se stekli uslovi za početak gradnje, a u skladu sa važećom zakonskom regulativom“, navodi se u reagovanju.

Što se tiče komunalija, na koje se takođe pozivaju organizatori protesta, kako dodaju, oslobođeni su od plaćanja jer je objekat od opšteg interesa, u skladu sa članom 239 Zakona o planiranju i izgradnji objekata.

„Što je ustaljena zakonska procedura za ovu vrstu objekata, kako u našem slučaju tako kod drugih pravnih lica u Crnoj Gori koji grade slične objekte a na osnovu ovog Zakona. Što se tiče sječe stabala, kompanija ‘Adriatic Properties’ je na osnovu rješenja Agencije za zaštitu prirode i životne sredine u skladu sa zakonom uradila elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu. Taj elaborat sadrži sve informacije u vezi sa tretmanom biljnih vrsta na lokaciji. Ukupno su bila objavljena četiri javna obavještenja kojima se pozivala sva zainteresovana javnost da se uključe u proces odobrenja ili osporavanja elaborata. Pored navedenog, dana 18. 1. 2019. godine održana je i javna rasprava (takođe javno objavljena) na kojoj su se samo pojavili predstavnici Agencije za zaštitu prirode i životne sredine i predstavnici investitora. Nakon sprovođenja svih neophodnih zakonskih procedura rješenje o izdavanju saglasnosti za elaborat o uticaju na životnu sredinu je zvanično izdato 13. februara 2019“, ističu iz hotelske kompanije.

Oni su naveli da će na istoj lokaciji i u objektu biti zasađeno preko 250 stabala drveća i 5.900 komada malog i žbunastog rastinja.

„Objekat koji gradimo ne predstavlja devastaciju Miločerskog parka, jer je predviđena gradnja na građevinskoj parceli, a ne na zaštićenom zelenilu, na lokalitetu označenom kao Lokacija 1 (UP1). Na toj lokaciji se već nalazio stari objekat ‘Kraljičina plaža’, a novi objekat osim pozicije starog objekta pokriva parking starog objekta, punilicu za gorivo sa pripadajućim podzemnim rezervoarom“, zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: