Manipulacije ima u 15 odsto tekstova

Analiza u okviru projekta „Istražuj kao novinar/ka! Otkrij medijsku pismenost!“ je imala za cilj da ukaže na trendove i propuste u izvještavanju crnogorskih medija, ali i da im pomogne
613 pregleda 0 komentar(a)
Predsjednica Sindikata medija, Marijana Camović, Foto: Luka Zeković
Predsjednica Sindikata medija, Marijana Camović, Foto: Luka Zeković

Većina tekstova objavljenih u četiri štampana medija i agenciji Mina, u periodu od januara do aprila, zasniva se na samo jednom izvoru, dok 15 odsto članaka sadrži neki oblik manipulacije.

To je pokazala analiza crnogorskih medija o standardima, manipulaciji i objektivnom izvještavanju, u okviru projekta „Istražuj kao novinar/ka! Otkrij medijsku pismenost!“, koji sprovodi nevladina organizacija „35mm“ u saradnji sa Fakultetom političkih nauka, Sindikatom medija i Mrežom za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije.

Predsjednica Sindikata medija, Marijana Camović, kazala je da je tokom tri mjeseca ove godine analizirano 7746 tekstova.

“Mi smo već prvih dana shvatili zašto nije rađeno slično istraživanje. Čitajući svaki od ovih tekstova dali smo odgovor na 26 pitanja, analizirali tehničke stvari kao što su pozicije tekstova, kvantitativne kao što su izvori i tip teksta...”, rekla je Camović, istakavši da su analizirane rubrike politike, ekonomije i društva.

Ona je naglasila da je 70 odsto anliziranih tekstova imalo samo jedan izvor, dok je 15 odsto sadržalo neki oblik manipulacije i to češće u naslovima...

Camović je rekla da su 69 odsto tekstova činili aktuelni događaji, što dijelom govori o pasivnosti medija da sami tragaju za pričama. Kazala je da kratke vijesti čine 44 odsto objavljenih tekstova.

“Cilj istraživanja nije da medije dijelimo na dobre i loše, već da ukažemo na greške i probleme profesije”, poručila je Camović.

Ona je rekla da se 77 odsto tekstova oslanjalo na službene izvore, dok nekoliko desetina uopšte nije imalo izvore i nije bilo potpisano.

Izvršni direktor NVO 35 mm Darko Ivanović kazao je da nakon ove slijedi analiza online medija “gdje je haos mnogo veći”.

Šefica odjeljenja za medije i kulturu u SAD Ambasadi Nikol Galager rekla je da je cilj ovakvih projekata unapređenje medijske pismenosti, te da je analiza imala za cilj da ukaže na trendove i propuste u izvještavanju crnogorskih medija, ali i da im pomogne.

Poručila je da SAD ambasada želi da pomogne medijima i građanima da kritički razmišljaju i suprostave se dezinformacijama, odakle god da dolaze.

Tokom projekta „Istražuj kao novinar/ka! Otkrij medijsku pismenost!“treba da bude objavljeno pet istraživačkih tekstova koje napišu studenti FPN, uz pomoć mentora.

Ivanović je rekao da su neki tekstovi već objavljeni u vodećim crnogorskim medijima i to na naslovnim stranama.

Profesorica FPN Nataša Ružić rekla je da je veliko zadovoljstvo što je taj fakultet imao priliku da učestvuje na ovom projektu i sarađuje sa nevladinim organizacijama i Sindikatom medija, istakavši da se prethodna saradnja zasnivala na gostovanju eksperata. Ružić je kazala da na fakultetu imaju predmet istraživačkog novinarstva na četvrtoj i predmet medijska pismenost na drugoj godini.

Učešćem u ovom projektu, kako je ocijenila, studenti su bili na dobitku i imali su priliku da prošire znanja. Ružić je kazala da je njena uloga u projektu bila usmjeravajuća, pojasnivši da su na fakultetu svakog ponedjeljka u 19 sati, tokom četiri mjeseca, imali brainstorming sa studentima, gdje su formulisali pitanja, razmišljali o raznim aspektima tekstoa, izvorima...

Bonus video: