U Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju uloženo više od milion eura

“Sa pravom možemo reći da Crna Gora u ovom trenutku ima Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju koji je po opremljenosti daleko iznad nivoa zemalja regiona, a jednako opremljen kao mnoge slične evropske institucije“, kazao je Simović
4191 pregleda 3 komentar(a)
Simović u posjeti  Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju, Foto: Gov.me
Simović u posjeti Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju, Foto: Gov.me

Vlada je, u saradnji sa Evropskom unijom i drugim međunarodnim partnerima, u protekle dvije godine uložila više od milion eura za nabavku najsavremenije opreme i jačanje kapaciteta Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ministar Milutin Simović posjetio je danas Zavod i ocijenio je da je riječ o vrlo važnoj i kredibilnoj instituciji.

“Sa pravom možemo reći da Crna Gora u ovom trenutku ima Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju koji je po opremljenosti daleko iznad nivoa zemalja regiona, a jednako opremljen kao mnoge slične evropske institucije“, kazao je Simović.

To, kako je naveo, potvrđuje opredjeljenje Vlade da tu značajnu instituciju opremi i ojača do maksimalnog nivoa.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, predstavnici Zavoda predstavili su Simoviću i njegovim saradnicima iz Direktorata za vodoprivredu novu opremu i važnost njene nabavke i korišćenja.

„Oprema je obezbijeđena iz sredstava IPA projekta Jačanje kapaciteta u cilju implementacije Okvirne direktive o vodama u Crnoj Gori i Projekta upravljanja slivom rijeke Drine na zapadnom Balkanu finansiranog od Globalnog fonda za životnu sredinu i Specijalnog fonda za klimatske promjene“, kaže se u saopštenju.

Projekat, kako se navodi, realizuje Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa EU i međunarodnim partnerima.

Simović je kazao da zaposlenin u Zavodu sa svojim znanjem i iskustvom predstavljaju ključni potencijal te institucije.

„Nastavićemo sa takvim opredjeljenjem, i Zavod i Vlada, sa našim evropskim i drugim međunarodnim partnerima, jer je naš cilj je da, ne samo usaglašavamo zakonodavstvo sa evropskim u oblasti voda, nego da ga kvalitetno implementiramo“, poručio Simović.

On je podsjetio da se u ovoj godini nastavlja sa novim IPA projektom vrijednim 3,5 miliona eura, kroz koji će se dobiti planovi upravljanja poplavama, nastaviti sa novim istražnim bušotinama kako bi pratili nivo i kvalitet podzemnih voda, kao i projektima regulacije bujičnih rijeka.

Simović je kazao da je dosta urađeno, ali da slijede novi izazovi.

„Nažalost, i ovih dana dobijamo potvrdu učestalosti i težine priorodnih hazarda, konkretno zemljotresa koji je pogodio prijateljsku i susjednu Albaniju. Žalimo zbog svih izgubljenih života, želimo brz oporavak povrijeđenima i da Albanija što prije prevaziđe posljedice zemljotresa“, naveo je Simović.

On je istakao da su zemljotresi, poplave, suše i požari prirodni hazardi koji sve češće traže odgovor.

„Da bi upravljali sa tim hazardima, imali pravovremene moguće informacije, u nekim segmentima i realno moguće preventivne akcije, za svaki odgovorni sistem, svaku odgovornu državu važna je ovakva institucija i kapaciteti koji stanuju u njoj“, poručio je Simović.

Direktor Zavoda Luka Mitrović kazao je da je zadovoljan vidljivim napretkom u instituciji, posebno zahvaljujući donacijama iz projekata, „što je dovelo da Zavod postane kredibilan sa kapacitetom da realizuje sve projekte i programe koji su definisani i evropskom agendom“.

Mitrović je naveo da su, zahvaljujući sredstvima iz dva projekta, povećali broj hidroloških stanica za 50 odsto, broj stanica za podzemne vode preko 100 odsto, da je prvi put omogućen puni monitoring podzemnih voda, povećan broj stanica za padavine koji daju važne podatke za najavu poplava i prognozu vremena.

Povećan je, kako je naveo, i broj glavnih meteoroloških stanica.

Prema riječima Mitrovića, Zavod sada ima jedinstven sistem od 203 lokacije na kojima se vrše mjerenja i odakle se automatski šalju podaci u računski centar.

„On je izrazio zadovoljstvo najavom Vlade da nastavi ulaganja u dalje jačanje kapaciteta ove institucije čiji je rad vrlo važan u dijelu suočavanja sa brojnim izazovima i posljedicama sve izraženijih klimatskih promjena i prirodnih hazarda“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: