školski program Ministarstva poljoprivrede

Nakon mlječnih proizvoda, u podjelu zdravih obroka uključeno i voće

Djeca u osnovnim školama u četiri opštine – Bijelo Polje, Berane, Kolašin i Danilovgrad, kao zdravu užinu dobili su jabuke
721 pregleda 0 komentar(a)
Danas u OŠ “Marko Miljanov” u Bijelom Polju, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Danas u OŠ “Marko Miljanov” u Bijelom Polju, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

Kroz Program voće, povrće, mlijeko i mlječni proizvodi za škole, čiju realizaciju je započelo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u cilju poboljšanja prehrambenih navika djece u Crnoj Gori, ove sedmice krenula je isporuka voća.

Kako je saopšteno iz ministarstva, nakon mlječnih proizvoda, djeca u osnovnim školama u četiri opštine – Bijelo Polje, Berane, Kolašin i Danilovgrad, kao zdravu užinu dobili su jabuke.

"Isporuku jabuka realizovao je domaći proizvođač iz Plava koji se prijavio na javni poziv upućen proizvođačima i dobavljačima da učestvuju u programu. Osim jabuka, u narednom periodu dogovorena je i isporuka mandarina i šargarepe. Očekujemo da će za isporuku ostalih vrsta voća i povrća sa liste prihvatljivih proizvoda biti iskazano interesovanje u narednom periodu", saopšteno je iz ministarstva.

Predstavnici ministarstva danas su obišli Osnovnu školu “Marko Miljanov” u Bijelom Polju, gdje su zajedno sa nastavnicima i upravom škole prisustvovali prvoj podjeli jabuka u sklopu školskog programa. Tom prilikom, razgovarali su sa djecom o važnosti zdrave i kvalitetne ishrane. Svoj doživljaj zdrave ishrane, kako se navodi, djeca su iskazala na kreativan način kroz likovnu radionicu i recitacije.

“Posebno je zadovoljstvo bilo je vidjeti djecu koja su uživala u ukusu i mirisu domaće jabuke, koji dobar dio današnjih generacija nije osjetio. Vjerujemo da će iskustvo koje će imati kroz ovaj program biti značajno za stvaranje zdravih prehrambenih navika i dalji razvoj ovih mladih ljudi. Posebno nam je cilj da smanjimo konzumiranje hrane sa povećanim sadržajem masti, šećera i soli, a kroz to i procenat gojazne djece u Crnoj Gori”, kazala je predstavnica Ministarstva poljoprivrede, Amra Terzić.

Direktorica OŠ “Marko Miljanov" Jasmina Kalić zahvalila se na prilici da škola učestvuje u ovom novom i sjajnom programu.

„Prije 20 dana počela je podjela zdrave užine našim učenicima. Uključeno je 457 učenika od prvog do petog razreda. Nastavni kadar vodi računa da kod djece razvija svijest o zdravom načinu života, ali ćemo kroz ovaj program pojačati aktivnosti na tom planu, kazala je Kalić izražavajući nadu da će se uključiti i ostale škole.

Za početak sprovođenja ovog programa, obuhvaćena su djeca uzrasta od prvog do petog razreda, u sedam osnovnih škola na području četiri opštine – Berane, Bijelo Polje, Kolašin i Danilovgrad. Ambicija Ministarstva je, kako ističu, da se u narednom periodu i narednih godina napravi veći obuhvat škola, opština i djece:

"Cilj je da Školski program ne bude samo podjela zdravih obroka, nego i edukacija djece, kroz brojne radionice i terenske aktivnosti, među kojima će se organizovati i posjete farmama i objektima za preradu poljoprivrednih proizvda."

Za uspješnu realizaciju Školskog programa iz ministarstva ističu važnost integrisanog pristupa svih resora, zbog čega su u sprovođenje programa uključena i ministarstva zdravlja i prosvjete i što je, kako navode, posebno važno ostvarena dobra komunikacija sa Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori sa kojom će se realizovati zajedničke promotivne aktivnosti.

Program se trenutno realizuje u osnovnim školama “Marko Miljanov” i “Risto Ratković” iz Bijelog Polja, “Vuko Jovović” iz Danilovgrada, “Risto Manojlović” iz Kolašina, kao i “Radomir Mitrović”, “Vukašin Radunović” i “Vuk Karadžić” iz Berana.