Reporteri bez granica: Pozdravljamo presudu u slučaju Tadić Mijović i Perović

"RSF pozdravlja odluku nakon šestogodišnjeg procesa koji je rezultirao odlukom da država i bivši glavni i odgovorni urednik Pobjede Srđan Kusovac plate po 5.000 eura novinarkama Milki Tadić Mijović i Mileni Perović zbog narušavanja ugleda i reputacije", navodi se u tvitu objavljenom na profilu organizacije
1368 pregleda 1 komentar(a)
Nekadašnji glavni i odgovorni urednik Pobjede Srđan Kusovac, Foto: Boris Pejović
Nekadašnji glavni i odgovorni urednik Pobjede Srđan Kusovac, Foto: Boris Pejović

Međunarodna neprofitna organizacija Reporteri bez granica pozdravila je sudsku presudu po kojoj će bivši glavni urednik Pobjede Srđan Kusovac i država morati da isplate po 5.000 eura novinarkama Milki Tadić Mijović i Mileni Perović, zbog pretrpljenih i budućih duševnih bolova, nakon serije tekstova sa brutalnim uvredama i govorom mržnje na njihov račun, objavljivanih u tadašnjem državnom dnevnom listu.

"RSF pozdravlja odluku nakon šestogodišnjeg procesa koji je rezultirao odlukom da država i bivši glavni i odgovorni urednik Pobjede Srđan Kusovac plate po 5.000 eura novinarkama Milki Tadić Mijović i Mileni Perović zbog narušavanja ugleda i reputacije", navodi se u tvitu objavljenom na profilu organizacije.

Po presudi država i Kusovac će dvjema novinarkama platiti i 3.795 eura za sudske troškove.

Tako je vijeće podgoričkog Višeg suda, na čelu sa sutkinjom Vericom Sekulić, preinačilo prvostepenu presudu Osnovnog suda, koji je 7. juna odlučio da novinarke “Monitora” dobiju po 1.000 odštete - jer su u tekstovima Marka Vešovića i Šekija Radončića, između ostalog, nazivane ološima, džukelama, kerovima, profesionalnim falsifikatorkama, medijskim siledžijama u suknjama...

Tekstovi su objavljivani od 26. septembra 2011. do 18. aprila 2012. godine, dok je na čelu državnog lista bio Kusovac - aktuelni portparol Vlade Crne Gore.

Bonus video: