Donorske kartice od februara

“Uvažili smo primjedbe Demokratskog fronta čiji su poslanici dali konstruktivne predloge kako bi se bezbjednost podigla na veći nivo”, rekla je Miranović, gostujući u jutarnjm programu TV Vijesti
1082 pregleda 0 komentar(a)
Vesna Miranović, Foto: Savo Prelević
Vesna Miranović, Foto: Savo Prelević

Građani će najvjerovatnije od februara moći da dobiju donorske kartice i tako iskažu volju, koju porodica ne može da ospori, da će u slučaju moždane smrti donirati organe.

To je kazala zamjenica ministra zdravlja Vesna Miranović, istakavši da u tom resoru pripremaju pravilnik na koji način se uzima donorska kartica.

“Uvažili smo primjedbe Demokratskog fronta čiji su poslanici dali konstruktivne predloge kako bi se bezbjednost podigla na veći nivo”, rekla je Miranović, gostujući u jutarnjm programu TV Vijesti.

Prema zakonu usvojenom prije tri godine, svaki građanin je donor, osim ako je za života kao punoljetan, poslovno sposoban i sposoban za rasuđivanje dao pisanu izjavu da se protivi tome. U krajnjem, saglasnost nakon moždane smrti morala je dati porodica. Po novom zakonu, ostaje na snazi pretpostavljena saglasnost, ali će građani moći da uzmu donorske kartice i daju pisanu saglasnost koju porodica neće moći da ospori.

Miranović je podsjetila da je u Kliničkom centru u periodu od tri godine konstatovana moždana smrt kod 47 pacijenata, ali su porodice samo dva puta dozvolile transplantaciju organa.

Ona je istakla da je na listama čekanja za transplantaciju bubrega petoro djece i 31 odrasla osoba, pluća devetoro, jetre dvoje djece i osmoro odraslih i srca jedna odrasla osoba.

Miranović je rekla da je tužna statistika i kod nas i u svijetu da pacijenti sa listi čekanja umiru i da zbog toga svi mi treba da se osjećamo krivim. Ocijenila je da je na državnim institucijama da stvore uslove i podignu svijest, a na svima da se zapitaju da li su učinili dovoljno.

Bonus video: