„Alfa centar“ organizovao studijske posjete za najbolje esejiste

Najbolji esejisti, njih 15, u Sarajevu su posjetili NATO štab i televiziju Al Jazeera Balkans, dok su u Podgorici imali priliku da posjete najznačajnije crnogorske institucije
650 pregleda 0 komentar(a)
Sa posjete Ambasadi SAD u Podgorici, Foto: NVO Alfa Centar
Sa posjete Ambasadi SAD u Podgorici, Foto: NVO Alfa Centar

Nevladina organzacija (NVO) „Alfa centar“ organizovala je za autore najboljih eseja na konkursu “Uloga mladih u integracionim procesima Crne Gore – mogućnosti i izazovi“ studijske posjete institucijama u Sarajevu i Podgorici. Najbolji esejisti, njih 15, u Sarajevu su posjetili NATO štab i televiziju Al Jazeera Balkans, dok su u Podgorici imali priliku da posjete najznačajnije crnogorske institucije.

“Cilj posjete Sarajevu je bio upoznavanje sa strukturom i funkcionisanjem NATO štaba u Sarajevu, njegovom ulogom i logističkim kapacitetima, a najbolji esejisti su imali priliku da vide i kako je organizovana i kako funkcioniše jedna od najvećih i najpoznatijih medijskih kuća u regionu”, kazao je Radoje Mijušković, program menadžer u “Alfa centru”.

Učesnici su u Podgorici posjetili kabinet predsjednika države, Skupštinu Crne Gore gdje ih je primio predsjednik Ivan Brajović, ministarstva sporta i mladih i odbrane, Fond za aktivno građanstvo, Kancelariju za evropske poslove i Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država gdje su razgovarali sa ambasadorkom Džudi Rajznig Rajnke.

alfa
Posjeta cnogorskom parlamentu(Foto: Igor Šljivancanin/Skupština)

“Studenti su imali veliki broj pitanja za domaćine tako da su u neposrednom kontaktu sa predstavnicima svih institucija imali priliku da saznaju sve što ih zanima i da se upoznaju sa načinom funkcionisanja institucija. Zajednička poruka svih predstavnika institucija je da se ova aktivnost ‘Alfa centra’ pokazala kao veoma značajna za mlade ljude i da ovakvih događaja treba organizovati što češće, pa nam je to jedna vrsta zvanične opravdanosti naše ideje”, istakao je Mijušković.

Aktivnost je podržana od strane Ambasade SAD-a u Podgorici i Ministarstva javne uprave Crne Gore, a dio je kampanje “We are NATO” koju sprovodi Vlada Crne Gore u partnerstvu sa “Alfa centrom”.

“Alfa centar” je bio aktivan i na polju studentskih debata pa je debatni tim iz Crne Gore uspješno završio zimsku sesiju koja je održana u Beogradu. Aktivnost "Studentske debate 2019" pomenuta NVO realizuje u saradnji sa Centarom za evroatlantske strategije iz Beograda i organizacijom MESA 10 iz Slovačke, a partner im je Fakultet političkih nauka iz Podgorice.

“Cilj aktivnosti je promovisanje demokratskih vrijednosti, dijaloga i tolerancije među mladima, kao i motivisanje studenta sa Univerziteta sedam država da podijele međusobna iskustva o temama kao što su EU i NATO integracije”, saopštili su iz “Alfa centra”.

Naredna debata biće održana u Banjskoj Bistrici u Slovačkoj, nakon koje će studenti otputovati u studijsku posjetu Briselu gdje će posjetiti EU Parlament, EU Komisiju i NATO HQ.

I ova aktivnost je dio kampanje “We are NATO” u kojoj je “Alfa centar” partner Vladi Crne Gore.

Bonus video: