Crnogorski poslanici da postupe u skladu sa preporukama OEBS-a

Vujičić je kazao da prioritetna preporuka OEBS-a i ODIHR-a glasi da uslov boravišta i zakonske nadležnosti za glasanje treba izmijeniti tako da su u skladu sa Ustavom, kao i međunarodnim obavezama i dobrom praksom
946 pregleda 0 komentar(a)
Građanska akcija, Foto: PR Centar
Građanska akcija, Foto: PR Centar

Predstavnici Grupe građana “Građanska akcija” pozvali su crnogorske poslanike da postupe u skladu sa preporukama OEBS-a i ODIHR-a i da Zakon o izboru odbornika i poslanika usklade sa Ustavom da bi, kako su saopštili, građani konačno imali jednako i neposredno biračko pravo.

Pedstavnik Grupe građana “Građanska akcija”, Božidar Vujičić, je na pres konferenciji ispred Skupštine, naveo je da je jedna od četiri prioritetne preporuke OSCE/ODIHR-a da se zakonodavstvo koje tretira glasanje uskladi sa Ustavom i međunarodnim propisima, koje je Crna Gora prihvatila.

Vujičić je kazao da prioritetna preporuka OEBS-a i ODIHR-a glasi da uslov boravišta i zakonske nadležnosti za glasanje treba izmijeniti tako da su u skladu sa Ustavom, kao i međunarodnim obavezama i dobrom praksom.

“Više od godinu traje rad Radne grupe, ali do sada niko građanima nije ukazao koje su to preporuke OEBS-a, koliko ih ima i koji je njihov smisao. Kompletan rad Radne grupe za izborno zakonodavstvo je samo još jedan pokušaj da se građani prevare, odnosno da im se ne omogući ono što im je Ustavom zagarantovano, a to je da imaju jednako i neposredno biračko pravo”, ukazao je Vujičić.

Zakonom o izboru odbornika i poslanika, kako je rekao, biračko pravo nije jednako, jer se mandati odbornicima dodjeljuju po redosljedu na listi “čime se vrši diskriminacija biračkog prava, a nije ni neposedno, jer biramo liste, a ne odbornike”.

“Ovdje postoji diskriminacija biračkog prava i korupcija u državi. A sama činjenica da niko građane nije upoznao sa četiri preporuke OSCE/ODIHR-a ukazuje koliko je ta sistemska korupcija u Crnoj Gori jaka”, smatra Vujičić.

On je pozvao crnogorske poslanike da postupe u skladu sa preporukom i da izmijene Zakon o izboru odbornika i poslanika i da ga usklade sa Ustavom, da “naizad dozvole građanima da imaju jednako i neposredno biračko pravo”.

“Pozivamo medije da nađu načina da građanima približe ove preporuke, kako bi građani znali šta je potrebno da uradimo kako bismo imali izborni sistem koji bi bio u skladu sa preporukama. Pozivamo i OEBS/ODIHR da ne dozvole da se odrade izmjene koje nisu u skladu sa prioritetnom preporukom, koju smo danas pokazali”, rekao je Vujičić.

Predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije Crne Gore, Momo Joksimović, rekao je da ta partija od opozicionih poslanika traži da se uključe u rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

“Penzioneri su najviše pogođeni teškim načinom života, malim penzijama. Mora se zaustaviti dalje propadanje države i građana, zaustaviti mržnja, primitivizam, nasilje, netolerancija, korupcija, nepotizam. Moraju se osloboditi zarobljene institucije. Intelektualci i akademci moraju izaći iz svojih zona komfora i ohrabriti studente, osloboditi medije i zaštititi novinare”, poručio je Joksimović.

On smatra da je potrebno izboriti se za otvorene izborne liste kako bi odbornici i poslanici bili “sluge građana i kako bi uvijek znali ko ih je izabrao i čije interese moraju da zastupaju”.

“Ako po Ustavu vlast pripada građanima, onda oni treba da se pitaju. U Švajcarskoj se za najmanje finansijske izdatke raspisuje lokalni referendum. Nećemo pluralizam, hoćemo demokratiju”, poručio je Joksimović.

On je kazao da je predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić javno podržao inicijativu o otvorenim listama i da očekuje da se Demokrate i kompletna opozicija bore i izbore za to da poslanike direktno biraju građani.

“Ne može opozicija pobijediti sa deset lidera. Moramo se i tu dogovoriti da bude jedan i da se okupimo oko neistrošenog lidera, a to je sada Bečić. Jedino na takav način možemo uspjeti. Ne može onaj koji karede izbore još i da postavlja uslove o načinu izbora. Zato opozicija mora biti jedinstvena i mora istrajati i tražiti međunarodnu pomoć da bismo konačno došli do fer izbora i slobodnih medija”, rekao je Joksimović.

Bonus video: