Sreten Radonjić napušta Agenciju za sprječavanje korupcije

Direktor Agencije je često bio na meti kritika i domaće i međunarodne javnosti zbog oskudnih rezultata. Spočitava mu se da je uvijek nalazio pravna opravdanja za moguća kršenja zakona visokih državnih funkcionera
18871 pregleda 25 komentar(a)
Sreten Radonjić, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Sreten Radonjić, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Ažurirano: 29.11.2019. 13:45h

Sreten Radonjić napušta Agenciju za sprječavanje korupcije, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Kako je potvrđeno "Vijestima" Radonjić odlazi godinu dana prije isteka mandata, jer mu je to sugerisano sa najviših državnih nivoa, azbog ponovljenih kritika na račun rada Agencije u poslednjem dokumentu Evropske komisije u vezi sa poglavljima 23 i 24 (non paper).

Radonjić se, potvrdilo je“Vijestima” više izvora Skupštine Crne Gore, prijavio na konkurs u Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

Evropska komisija spočitala je još jednom Agenciji za sprečavanje korupcije izostanak konkretnih rezultata koji bi približili Crnu Goru članstvu Evropskoj uniji.

“Međutim, i dalje su prisutni izazovi i kritike vezane za nezavisnost Agencije, te njeno utvrđivanje prioriteta, selektivni pristup, kontroverzno tumačenje i primjenu zakonodavstva, kao i kvalitet odluka”, stoji u dokumentu.

Direktor Agencije je često bio na meti kritika i domaće i međunarodne javnosti zbog oskudnih rezultata. Spočitava mu se da je uvijek nalazio pravna opravdanja za moguća kršenja zakona visokih državnih funkcionera.

Tako je više slučajeva ostajalo bez epiloga jer je Agencija, na čijem je čelu, uvijek nalazila način da ih zataška.

Najdrastičniji primjer je slučaj “Koverta”.

Za nelegalno finansiranje DPS-a saznalo se nakon što je odbjegli biznismen Duško Knežević objavio snimak na kome se vidi da tadašnjem gradonačelniku Podgorice i aktuelnom savjetniku predsjednika Mila Đukanovića, Slavoljubu Stijepoviću daje koverat u kome je navodno 97.500 eura.

Knežević je tada tvrdio i da Radonjić je u februaru tvrdio da je Agencija odlučila da izrekne maksimalnu kaznu od 20.000 eura, a ta partija je navodno prihvatila da je plati. Agencija nikad nije objavila ovu odluku.

Knežević je u to vrijeme tvrdio i da je predsjedniku Đukanoviću pokrio 16.741 eura duga u Atlas banci zbog korišćenja kreditinih kartica. Đukanović je kazao da je za taj dug saznao iz medija, te da mu je dugovanje prema Atlas banci pokrio sin Blažo.

Agencija nikada nije kosntatovala prekršaj Đukanovića koji nije prijavio ni zaduženje, ali taj poklon, iako to Zakon o sprečavanju korupcije predviđa.

Direktor Agencije je nakon izbora 2016. blokirao račun DF. Odlukom Agencije da pokrene prekršajni postupak protiv tog opozicionog saveza, privremeno je obustavljena isplata 350.000 eura koje je trebalo da dobiju po osnovu izbornog rezultata.

Račun je odblokiran nakon što su nadležni sudovi obustavili prekršajni postupak protiv DF...

Više inicijativa za visoke državne zvaničnike Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Agencija nikada nije procesuirala i uvijek je imala "adekvatno" objašnjenje zašto ne krše zakon.

Mada 25 poslanika Skupštine Crne Gore u svojim godišnjim imovinskim kartonima za 2017. nije prijavilo dobijene bonuse, Agencija za sprečavanje korupcije ni poslije gotovo godinu i po dana nije okončala ni jedan jedini postupak protiv njih. Njih je otkrio Centar za građansko obrazovanje (CGO).

Agencija je smatrala i da Zakon ne krši ni član Senata DRI Zoran Jelić, čije je kršenje Zakona otkrio Institut alternativa. Jelić je u periodu od 17. marta do 28. decembra 2017. bio angažovan kod Prve banka Crne Gore, kao član Odbora za reviziju i po tom osnovu primao naknadu u mjesečnom iznosu od 650 eura, od čega je ukupno prihodovao 5.850 eura.

Nevladine organizacije Akcija za ljudska prava, MANS, IA i CGO su u avgustu tražile da se ispita da li su u sukobu interesa predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević i predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore i članica Sudskog savjeta Vesna Medenice.

Zahtjevi su podnijeti zato što se Vukčević i Medenica prilikom odlučivanja o izboru kandidata za sudije osnovnih sudova u julu mjesecu nijesu izuzeli iz odlučivanja o izboru četiri kandidata - djece njihovih dugogodišnjih prijatelja, odnosno savjetnice iz kabineta.

Savjet ASK je u septembru naložio direktoru ASK, Sretenu Radonjiću, da ispita da li su Vukčević i Medenica prekršili Zakon o sprječavanju korupcije pri izboru kandidata za sudije osnovnih sudova. Nažalost, do danas nemamo novih informacija u vezi sa ovim postupcima.

Domaća javnost je često isticala porodične veze direktora Agencije i vrha DPS i vlasti kao uzrok zbog kojeg nije vodio procese po prijavama za nepoštovanje Zakona visokih državnih zvaničnika, već se obrušavao samo na niže državne funkcionere.

Sreten Radonjić je za direktora Agencije izabran 1. oktobra 2015, na period od pet godina.

Prethodno je penziju zaradio u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Za članstvo u Savjetu Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, potvrđeno je “Vijestima”, javili su se i dosadašnji predsjednik Muhamed Đokaj, ali i nekadašnji i aktuelni direktor AZLP Bojan Obrenović, Čedomir Mitrović, Biljana Božić i Radenko Lacmanović.

Bonus video: