Radonjić i Bojović: Glasali smo protiv zaštite Zete, jer je manipulacija vlasti

"Smatramo da se to čini na nedovoljno pripremljen, nedovoljno sistematičan i nedovoljno održiv način"
2218 pregleda 1 komentar(a)
Dolina rijeke Zete biće park prirode, Foto: Jelena Jovanović, Jelena Jovanović
Dolina rijeke Zete biće park prirode, Foto: Jelena Jovanović, Jelena Jovanović

Odbornici Demokratskog fronta Skupštine Danilovgrad Dragan Bojović i Pero Radonjić reagovali su na izjavu predsjednice te Opštine Zorice Kovačević i naveli da je tačno da su glasali protiv odluke da se zaštiti rijeka Zeta, ali i obrazložili zbog čega su to uradili.

„Tačno je da smo na prošloj sjednici SO Danilovgrad glasali protiv odluke da se rijeka Zeta na brzinu i preko noći formalno promoviše u Park prirode, jer smatramo da se to čini na nedovoljno pripremljen, nedovoljno sistematičan i nedovoljno održiv način, te da je više riječ o predizbornom, propagandističkom potezu vlasti, nego o ozbiljnoj strategiji. Nije, međutim, tačno da smo se, kako to insinuira predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević, 'pokajali' što smo tako glasali. Ne znamo otkud joj uopšte ovakva konstrukcija? To što su naše kolega iz DF-a u Podgorici glasali „za“, a mi „protiv“ samo je dokaz demokratičnosti našeg političkog saveza, što je za g-đu Kovčević, koja proističe iz DPS-ovog političkog jednoumlja i apsolutizma, dakako, sasvim nepojmljivo. Detaljne razloge i obrazloženje našeg glasanja 'protiv' iznijeli smo na sjednici lokalnog parlamenta u Danilovgradu, o čemu postoji uredan tonski zapis“, navode u reagovanju Bojović i Radonjić.

Istakli su da navode samo samo neke od razloga zbog čega su protiv:

„Opština Nikšić nije dio ovog projekta što samo po sebi urušava mogućnost njegove realizacije. Poznato je kakva je ekološka slika u Nikšiću, koliki je broj zagađivača i u kojoj mjeri su 'efikasna' do sada ugrađena postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda iz kojih se, po pritužbama građana i lokalnih NVO, još uvijek nerijetko izlivaju tamne i neprečišćene vode u rijeku Zetu. Kako da uspije projekat zaštite rijeke Zete ako u njemu ne učestvuje opština iz koje izvire ova rijeka i koja obuhvata važan dio njenog toka, tzv. Gornju Zetu, sve do Perućice?

Kako da zaštitimo rijeku Zete ako nikšićke vlasti, zajedno sa EPCG, sprovedu plan o prevođenju rijeke Zete u jezera Krupac i Slano za šta je potpisan i ugovor o realizaciji2016. godine? Tada bi ljeti najvjerovatnije presušio vodotok, pa žitelji Danilovgrada i Podgorice ne bi ni bili u prilici bilo šta da štite.

U okviru projekta nije urađen precizan katastar i popis imanja koja se nalaze uz obalu rijeke Zete, odnosno nijesu evidentirani vlasnici i korisnici imanja u zonama budućeg Parka prirode, niti su neposredno informisani o planovima lokalnih vlasti. U članu 33 Zakona o zaštiti prirode stoji da je: „predlagač akta o proglašavanju zaštićenog područja dužan da u pisanoj formi obavijesti vlasnike nepokretnosti o namjeri stavljanja pod zaštitu područja i omogući uvid u studiju zaštite.

“ Dakle, pored organizovanja javnih rasprava, lokalne vlasti su bile dužne da pismeno obavijeste svakog pojedinog vlasnika ili korisnika parcela u zaštićenom području i detaljno ih upoznaju sa projektom, kako bi se izbjegli potencijalni budući nesporazumi i problemi, što međutim nije učinjeno“, piše u reagovanju.

Bojović i Radonjić su istakli da „svi smo mi, naravno, za očuvanje životne sredine, svi smo za zaštitu Zete koja za nas, koji smo odrasli pored ove rijeke, predstavlja neprocjenjivu vrijednost, čak i u estetskom i emotivnom, a kamoli u prirodnom i ambijentalnom smislu.

„Nije, međutim, dovoljno napisati studiju i proglasiti zaštićeno područje. Treba kreirati i uslove da se jedan takav ozbiljan poduhvat doista i realizuje u praksi. Ne može se očekivati savjesno i efikasno ekološko djelovanje građana, ako to ne radilokalna uprava, ako to ne rade privredni preduzetnici, ako to ne radi država. Mora biti sinhronizovana politička i društvena akcija, uz društveni dogovor, bez selektivnog pristupa i bez arbitrarnosti u sankcionisanju i primjeni ekoloških politika. Nijedan od navedenih uslova nije obezbijeđen, čak ni razmatran u okviru ovog projekta. Otuda i promovisanje rijeke Zete u Park prirode vidimo, na žalost, samo kao još jedan uobičajen isprazan i manipulativan potez DPS vlasti“, zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: