Od 2011. godine u Crnu Goru uvezeno preko 20.000 diploma

“Zapitamo li se nekad zašto studenti idu da studiraju u zemlje regiona pored 19 fakultetskih jedinica", kazao je student - ombudsman Aleksandar Šipčić
3109 pregleda 1 komentar(a)
Sa okruglog stola, Foto: Univerzitet Crne Gore
Sa okruglog stola, Foto: Univerzitet Crne Gore

Preko 3.000 mladih diplomira godišnje u Crnoj Gori, dok još 2.000 ljudi diplomira u inostranstvu.

Prorektorka Univerziteta Crne Gore, Đurđica Perović, kazala je danas na okruglom stolu na temu Priznavanja inostranih isprava i izjednačavanje kvalifikacija, da je sigurna da će novi zakon dovesti do iskoraka, te da važeći ne nudi zadovoljavajuća rješenja.

“Sigurna sam da će biti iskoraka, ali ne onoliko koliko bi željeli, kako bi izašli na kraj sa velikim brojem diploma koje dolaze sa strane”, ocijenila je Perović.

Ona je kazala da je izmjenama člana 15 a predviđeno angažovanje eksperata, koji bi dodatno procjenjivali diplomu i donosili mišljenje, koje je obavezujuće za svaku narednu diplomu koja dolazi iz neke inostrane obrazovne ustanove.

“Kada je u pitanju priznavanje diploma srednje škole, to će biti obaveza Ministarstva prosvjete... Izradićemo novi pravilnik za upis na prvu godinu gdje ćemo precizirati profile zanimanja, a najavićemo i uvođenje prijemnih ispita na pojedinim fakultetima”, naglasila je Perović.

Student - ombudsman Aleksandar Šipčić rekao je da je od 2011. godine uvezeno preko 20 hiljada diploma, te da je od tog broja 30 do 50 odsto sa fakulteta koje nude mnogo manji kvalitet znanja i obrazovanja od naših.

On smatra da u državnoj upravi imamo pad kvaliteta zaposlenih i da visokoškolci koji završe fakultet u Crnoj Gori godinama čekaju na birou rada, dok njihova mjesta popunjavaju osobe sa sumnjivim diplomama.

Poručio je da se hiperprodukciji mora stati na kraj i da ovaj negativni trend ulazi u korijene visokog obrazovanja i narušava kvalitet.

“Zapitamo li se nekad zašto studenti idu da studiraju u zemlje regiona pored 19 fakultetskih jedinica", kazao je Šipčić.

On je rekao da je problem "pranje diploma", jer brojni studenti sa privatnih fakulteta upisuju master studije na državnim.

Bonus video: