Projekat "Policija u zajednici", Pavićević: Bolje djelovati preventivno nego represivno

"Policija je uvijek bila i biće spona između građana i drugih institucija i trudimo se da rješavamo svu onu problematiku koja je iz naše nadležnosti, a ona koja nije da pomognemo koliko možemo", kazala je načelnica Odsjeka za prevenciju i rad policije i glavna policijska inspektorka, Tamara Pavićević
1142 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa današnjeg razvoja, Foto: Svetlana Mandić
Detalj sa današnjeg razvoja, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 30.11.2019. 10:24h

Uprava policije (UP) i Centar bezbjednosti (CB) Nikšić organizovali su razgovor sa predstavnicima javnih institucija i ustanova, nevladinog sektora, medija i građana, kako bi približili projekat "Policija u zajednici" i saradnju koja je, kako su ocjenili prisutni, na veoma dobrom nivou još više unaprijedili.

Načelnik CB Nikšić Tihomir Goranović kazao je da je ovaj projekat već postojao i dao određene rezultate, kao i da će nastojati da ovaj bude još efikasniji i da se policija još više približi građanima.

Načelnica Odsjeka za prevenciju i rad policije i glavna policijska inspektorka, Tamara Pavićević, kazala je da je uvijek bolje djelovati preventivno nego represivno i da građani najbolje znaju koji su to problemi koje imaju a koje policija, zajedno sa njima, može da riješi.

"Policija je uvijek bila i biće spona između građana i drugih institucija i trudimo se da rješavamo svu onu problematiku koja je iz naše nadležnosti, a ona koja nije da pomognemo koliko možemo. Policija je tu za vas u svakom momentu, ali kroz ovaj projekat biće još više dostupna građanima na pozorničko-patrolnim rejonima tako što će pozornici i patrole biti dostupni kroz neposredni vid komunikacije", kazala je Pavićević i objasnila da će građani biti upoznati koji je policajac zadužen za njihov rejon i na koji broj mogu uvijek da ga pozovu.

Kako je objasnila ponovno pokretanje projekta uslovljeno je istraživanjima koja su pokazala da građani to žele jer se sigurnije osjećaju kada je prisustvo policije u zajednici intezivnije.

Sastanak je bio prilika i da Darko Mađarić, komandir stanice policije CB Nikšić, predstavi rezultate policije za prvih deset mjeseci ove godine.

"Tokom deset mjeseci policijski službenici su primili 746 zahtjeva i svi su realizovani. Realizovan je 141 zahtjev građanina, 128 lokalne samouprave, 194 državnih organa, 61 javnih ustanova, 156 privrednih subjekata, 29 NVO, kao i 37 zahtjeva ostalih subjekata", istakao je Mađarić.

Tu su, kako je istakao, i brojne preventivno-planske aktivnosti poput obilaska dvorišta vrtića, škola i fakulteta, akcije suzbijanja prosjačenja, sprječavanje konzumiranja alkohola od strane maloljetnih lica kao i kockanja, predavanja na temu prevencije vršnjačkog nasilja, bolesti zavisnosti, bezbjednosti u saobraćaju, humanitarne aktivnosti...

Istakao je dobru saradnju sa Centrom za socijalni rad, nevladinim organizacijama "Alfa centar" i "Defendologija", Upravom za inspekcijske poslove Opštine Nikšić, Dnevnim centrom za djecu sa smetnjama u razvoju i osobama sa invaliditetom, Kancelarijom za borbu protiv narkomanije, školama...

Potpredsjednik Opštine Nikšić, Marko Radojević, kazao je da su "preduzimanje preventivnih mjera, jačanje zakonitosti u radu, zaštita ljudskih i prava građana, uspostavljanje bolje komunikacije sa javnošću i saradnja sa građanima i zajednicom, neophodni preduslovi za sprječavanje nezakonitog djelovanja pojedinica i uspostavljanje partnerskog odnosa između policije i građana".

Bickilistička policijska patrola

Predstavnica „Alfa centra“, Sara Đoković, pitala je dokle se stiglo sa rješavanjem problema Bulevara „13.jul“ i postavljanja ograde jer su na toj dionici česte saobraćajne nezgode. Prema riječima načelnika CB Nikšić lokalnoj upravi je upućen predlog da dio Bulevara „13.jul“ i „Vuka Mićunovića“ (do pumpe u Rastocima) ogradom bude odvojen od saobraćajnice.

Anu Petrović iz biciklističkog kluba „Perun“ interesovalo je da li postoji mogućnost da naredne godine u Nikšiću bude oformljena biciklistička patrola. Prema riječima načelnika pomenutu ideju, koja je veoma dobra, treba razmotriti kako bi u djelu park šume Trebjesa, možda i Krupca, ali i ostalih adekvatnih rejona, od naredne godine policajci patrolirali na biciklima.

Veselin Šturanović, iz FORS Montenegra, istakao je da radna grupa o bezbjednosti u saobraćaju koja postoji u Nikšiću je prva takve vrste u Crnoj Gori, a njeno osnivanje je inicirano od strane policije.

Novi projekat policije – „Bezbjednost djece“

Tamara Pavićević je najavila novi projekat Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova „Bezbjednost djece“ kojim su predviđeni časovi koje će policijski službenici držati u osnovnim školama iz osam oblasti – bezbjednost djece u saobraćaju, policija u službi građana, vršnjačko nasilje, prevencija i zaštita djece od droge i alkohola, bezbjedno korišćenje interneta i društvenih mreža, prevencija i zaštita djece od trgovine ljudima, zaštita od požara i zemljotresa.

„Predviđeno je da od februra do kraja školske godine obuhvate 63 škole u gradskom području u svakom gradu Crne Gore, a da od sljedeće godine projekat bude proširen i na škole u seoskim područjima“, kazala je Pavićević.

Direktorica „Defendologija centra“, Jelena Milić izrazila je nadu da će takvi časovi biti održani i u pomenutom centru, što je Pavićević i obećala, dok je direktor Gimnazije Boris Nikolić, predložio da se razmišlja o sličnim časovima koji bi bili održani u srednjim školama.

Bonus video: