Imperativ unaprjeđenje saradnje u odbrambenoj industriji

Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane se zahvalio na kontinuiranoj podršci koju Turska pruža Crnoj Gori
552 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crna Gora i Turska nastaviće da zajedničkim projektima unaprjeđuju odbrambenu saradnju, poručeno je tokom posjete generalnog direktora Direktorata za politiku i planiranje odbrane, Ivice Ivanovića, Ministarstvu nacionalne odbrane Turske.

On se sastao sa generalnim direktorom za vanjske poslove, Umutom Jildizom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, sastanak je bio odlična prilika za analiziranje odbrambenih projekata koji su do sada realizovani i razmatranje novih, sa akcenotom na saradnju u oblasti odbrambene industrije.

Ivanović se zahvalio na kontinuiranoj podršci koju Turska pruža Crnoj Gori i istakao spremnost za nastavak intenzivne saradnje, posebno u pogledu modernizacije i opremanja.

On je rekao da je zadovoljan dinamikom ostvarenih projekata i naglasio da su nedavno potpisani sporazumi i protokoli o donaciji, pokazatelj spremnosti obje strane da odbrambenu bilateralnu saradnju ojačaju sprovođenjem konkretnih projekata.

Ivanović je istakao i značaj međusobne podrške i saradnje koju ostvaruju mornarice Vojske Crne Gore (VCG) i Oružanih snaga Republike Turske.

On je poručio da će Crna Gora nastaviti da poboljšava interoperabilnost Vojske i ulaže u modernizaciju, opremu i razvoj, kao i edukaciju kadra.

Jildiz je kazao da je zadovoljan ostvarenom bilateralnom saradnjom dvije zemlje, posebno ističući doprinos VCG kolektivnom sistemu bezbjednosti.

Kako je poručeno, važnost jačanja državnih kapaciteta intenzivnim ulaganjem na polju odbrane i kontinuirana međusobna podrška i saradnja, ključne su u suprotstavljanju aktuelnim bezbjednosnim izazovima.

Bonus video: