Bijelopoljska gimnazija povrijedila pravo na zaštitu od nasilja

Ombudsman upozorio bjelopoljsku školu da nije preduzela propisane mjere prilikom napada na učenika
1163 pregleda 0 komentar(a)
Gimnazija “Miloje Dobrašinović”, Foto: Jadranka Ćetković
Gimnazija “Miloje Dobrašinović”, Foto: Jadranka Ćetković

Pomoćnik direktora bjelopoljske Gimnazije nije primio učenika koji je napadnut, jer je u tom momentu imao stranku iz Podgorice, a u međuvremenu je o tom slučaju raspravljalo Nastavničko vijeće, koje je preduzelo mjere u svojoj nadležnosti.

To je “Vijestima” saopšteno iz Uprave škole, nakon što je zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Mijušković utvrdila da je U prava Gimnazije “Miloje Dobrašinović” povrijedila pravo na zaštitu od nasilja maloljetnog učenika te škole, koji je bio žrtva vršnjačkog nasilja.

Početkom septembra, dječaka V. V. kako je naveo njegov otac, za vrijeme velikog odmora udario je učenik te škole M. J. nakon čega je pao i izgubio svijest.

“Moj sin je zatražio pomoć od direktora škole, ali je tu bio samo njegov zamjenik Šefćet Dizdarević, koji nije htio ni da ga sasluša ni primi u kancelariju. Mom sinu nije pružena zaštita, nije pozvana hitna pomoć, policija, organi starateljstva, niti je žrtva saslušana”, kazao je otac.

Iz škole je saopšteno da nije pozvana hitna pomoć jer se incident dogodio van škole i školskog dvorišta, a da učenik nije izgubio svijest, što su potvrdili drugi učenici.

“U pitanju je je bio šamar, nakon čega su se učenici u prisustvu roditelja izmirili, a prema tom učeniku je na sjednici Nastavničkog vijeća izrečena mjera ukor predisključenje”, kazali su iz Uprave. Zaštitnik zapaža da je došlo do propusta u postupanju Uprave škole u slučaju vršnjačkog nasilja.

„Škola je shodno pravilima o postupanju u slučajevima nasilja i sumnji na nasilje, bila dužna da preduzme brojne radnje i mjere, da uključi tim za zaštitu od nasilja, utvrdi sve relevantne činjenice, procijeni nivo nasilja, sačini plan podrške žrtvi, plan rada sa počiniocem nasilja, kao i druge profesionalne mjere saglasno etici i struci. Umjesto toga, škola je kao rješenje nasilnog incidenta, na sjednici Odjeljenskog vijeća, izrekla vaspitnu mjeru ukor učeniku. Međutim, zapažamo da prije izricanja vaspitne mjere, škola nije preduzela radnje saglasno Pravilniku o načinu i postupku izricanja vaspitnih mjera za učenike gimnazije”.

Bonus video: