Džaković i Vujičić traže milion eura nagrade od Krapovića

“Na osnovu podnijete prijave o ugrožavanju javnog interesa, Džaković i Vujičić su doprinijeli ostvarivanju i uvećanju javnih prihoda, odnosno dosuđeni prihodi bi svakako izostali da prijava nije bila podnesena”...
564 pregleda 34 komentar(a)
Stevan Džaković Dragan Krapović, Foto: Vuk Lajović
Stevan Džaković Dragan Krapović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 04.03.2018. 14:50h

Nezavisni odbornik u Budvi Stevan Džaković i nekadašnji odbornik opozcione Građanske akcije Božidar Vujičić, zatražili su od gradonačelnika Dragana Krapovića da im Opština isplati nagradu od najmanje 570.000 eura, jer je na osnovu njihove krivične prijave procesuirana budvanska kriminalna grupa na čelu sa Svetozarom Marovićem, u slučaju malverzacija u vezi sa gradnjom i raspodjelom prostora u tamošnjoj TQ Plazi.

Sudskom odlukom, Budvi su u tom slučaju pripali poslovni prostori vrijedni 19.500.000 eura, a Džaković i Vujičić u zahtjevu za ostvarivanje prava na nagradu konstatuju da im pripada najmanje tri a najviše pet odsto od ostvarenih prihoda, shodno Zakonu o sprečavanju korupcije, odnosno do milion eura. “Predlažemo da nadležni organ opštine Budva donese rješenje kojim se Džakoviću i Vujičiću utvrđuje pravo na nagradu koja ne može biti manja od tri niti veća od pet odsto od ostvarenih prihoda, cijeneći njihov doprinos na visinu pribavljenih prihoda Opštini, odnosno oduzete imovine”, navodi se u zahtjevu za ostvarivanje nagrade. Oni su taj akt početkom februara dostavili Krapoviću, preko pravnog punomoćnika, advokata Draška Dapčevića.

U obrazloženju, advokat Dapčević podsjeća da su Džaković i Vujičić još u oktobru 2013. podnijeli krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu, odnosno specijalnom tužiocu za suzbijanje organizovanog kriminala protiv više NN lica.

“Krivična prijava je bila dostavljena i Agenciji za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i skupštinskom Odboru za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Po prethodno podnesenom zahtjevu, Vujičić je 18. februra 2015. dao izjavu pred Vrhovnim državnim tužilaštvom - Odjeljenjem za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije. Nakon prethodno navedenih radnji i sprovedene istrage protiv više osoba, Specijalno tužilaštvo je podiglo optužnicu 5. januara 2016. na osnovu koje je pred Višim sudom vođen postupak, koji je okončan osuđujućim presudama“, navodi se u zahtjevu.

Podsjeća se da je presudom Višeg suda kompanija Tradeunique, koja je gradila poslovno-stambeni kompleks u centru Budve, Opštini nadoknadila štetu od 19.521.905 eura, tako što je prenijela u vlasništvo lokalnoj upravi 8.278 kvadrata u TQ Plazi i isplatila 24.854 eura: “Na osnovu podnijete prijave o ugrožavanju javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije, Džaković i dr Vujičić su djelovanjem doprinijeli ostvarivanju i uvećanju javnih prihoda, odnosno dosuđeni prihodi bi svakako izostali da prijava nije bila podnesena. Dakle, zbog preduzetih radnji Džakovića i Vujičića, pokrenut je i vođen postupak, koji je okončan pravosnažnom presudom, na osnovu koje je došlo do trajnog oduzimanja imovine od kompanije Tredeunique. Opštini su prenijete u svojinu nekretnine i isplaćen novac predviđen presudom, čime su ispunjeni uslovi za ostvarivanje prava na nagradu, kako je to predviđeno članom 69 Zakona o sprečavanju korupcije”, navodi se u tekstu.

Džaković i Vujičić sličan zahtjev uputili su prije godinu i po tadašnjoj gradskoj upravi, u vrijeme lokalne, predizborne kampanje, tražeći da im se isplati novčana nagrada. Tada su kazali da će novac uplatiti na račun Javne predškolske ustanove “Ljubica Jovanović Maša” i Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju.

Od Džakovića zavisi vlast u Budvi

Nakon što je napustio Pokret za promjene, Džaković kao nezavisni odbornik dio je budvanske vladajuće koalicije i od njega trenutno zavisi većina u lokalnom parlamentu.

Vladjuća koalicija Demokrate, DF, URA, SDP, SNP, Demos i nekadašnji LP, bez njega nemaju potrebnih 17 većinskih, od ukupno 33 odbornika u lokalnom parlamentu.

Džaković je minulog ljeta, revoltiran jer nije poštovan koaliconi dogovor, na dva i po mjeseca blokirao rad Skupštine opštine, dok mu zahtjevi ne budu ispunjeni - otvaranje izbornih listi, veća transparentnost u radu lokalne uprave...

Bonus video: