Pljevlja će morati da vrate taksu i plate kamatu Elektroprivredi

Nedavno je Opština Pljevlja sa Vladom dogovorila da nezakonito naplaćeni novac vrati u deset rata, odnosno preko trista hiljada eura će jednom godišnje uplaćivati EPCG
1741 pregleda 0 komentar(a)
Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan, Goran Malidžan
Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan, Goran Malidžan

Opština Pljevlja moraće da vrati Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) sa kamatom 3,2 miliona eura koje je po osnovu ekološke takse prije 12 godina nezakonito naplatila opštinska administracija, kada je na njenom čelu bio Filip Vuković (DPS).

Dva i po miliona odnosi se na glavnicu duga, dok je iznos kamate dostigao iznos od 700.000 eura i svakodnevno će rasti do isplate duga.

Nedavno je Opština Pljevlja sa Vladom dogovorila da nezakonito naplaćeni novac vrati u deset rata, odnosno preko trista hiljada eura će jednom godišnje uplaćivati EPCG. Tako će konačni iznos koji će opština platiti Elektroprivredi po osnovu kamate biti znatno veći od sadašnjeg.

“Mi imamo ogromne finansijske obaveze prema EPCG. Imamo izvršnu presudu EPCG prema kojoj moramo da vratimo EPCG 2,5 miliona eura koje smo nezakonito naplatili i još 700.000 eura kamate. Zahvaljujući dobroj saradnji i volji gospode koja vode EPCG, uspjeli smo da napravimo dogovor da se taj dug plaća u narednih deset godina u godišnjim ratama. Time smo relaksirali opštinske finansije da odjednom platimo taj dug”, rekao je predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović.

Od ukupno naplaćenog iznosa od EPCG 1.987.331 euro odnosi se na nezakonito naplaćene naknade od Termoelektrane zbog zagađenja životne sredine za period april-septembar 2007. i za zaštitu i unapređenje životne sredine za period od 12. oktobra 2008. do 31. decembra 2012. Ostatak od 559.897 eura je na ime naplaćene lokalne komunalne takse od Elektrodistribucije Pljevlja za 2007.

Sud nije prihvatio zahtjev EPCG da se kamata obračuna od dana kada je Opština novac prinudno naplatila, već tek od 15. maja 2015. kada je podnesena tužba. EPCG je tražila da joj se na ime kamate isplati 1,73 miliona eura. EPCG je podnijela tužbu protiv Opštine Pljevlja kojom je tražila povraćaj nezakonito naplaćene ekološke takse u iznosu od 2.813.114 nakon, nakon što lokalna uprava, kako tvrde, nije htjela dobrovoljno da vrati novac. Navedeni iznos po ranijoj presudi Ustavnog suda Opština Pljevlja je nezakonito naplatila po osnovu lokalnih komunalnih taksi za korišćenje objekata kojima se vrši prenos električne energije i naknada zbog zagađivanja životne sredine i zaštite i unapređenja životne sredine. Za usvajanje odluke kojom je novac naplaćen, osim DPS-a, glasali su i predstavnici opozicionih partija u lokalnom parlamentu, koji su u to vrijeme bili skupštinska većina.

Bivši predsjednik Opštine Pljevlja Filip Vuković ranije je “Vijestima” kazao da se ne osjeća odgovornim što će zbog nezakonite odluke koju je on predložio građani Pljevalja Elektroprivredi morati da vrate najmanje 700.000 kamate.

Odbornik Božidar Bajić koji je u vrijeme usvajanja odluke bio odbornik Srpske napredne stranke, a danas Pokreta za Pljevlja, kazao da se ni odbornici opozicije ne osjećaju odgovornim što će Opština morati da plati ovaj iznos kamate.

“Glupo bi bilo da smo u to vrijeme glasali protiv, a oni kao izvršna vlast tvrdili da postoji velika šansa da novac naplate”, rekao je Bajić.

Bonus video: