Ništa od gradnje kanalizacije u Donjoj Lastvi

Opština tek sada, pred početak 2020. godine u kojoj će u martu biti održani redovni lokalni izbori, potvrđuje da će za tu investiciju morati da uzme kredit kod njemačke KfW banke, iako je u međuvremenu Porto Montenegro gradonačelnik Siniša Kusovac (DPS) častio sa čak 5,6 miliona eura opštinksog novca, opraštajuči mu dug za komunalije
2860 pregleda 0 komentar(a)
Donja Lastva, Foto: Zoran Radonjić
Donja Lastva, Foto: Zoran Radonjić

Mještani Donje Lastve, jednog od većih naselja na Tivatskoj rivijeri, koje je ostalo nepokriveno kanalizacionom mrežom, na početak izgradnje sistema za sakupljanje i odvod otpadnih voda moraće da sačekaju barem do druge polovine 2021. godine.

To su potvrdili čelnici Opštine Tivat na centralnom okruglom stolu posvećenom nacrtu budžeta Opštine za narednu godinu, u kojem nema ni centa za nastavak izgradnje kanalizacione mreže u tom naselju.

Donja Lastva je jedan od turistički najatraktivnijih djelova Tivta, a sve kuće i stambene zgrade imaju samo septičke jame kao soluciju za odvođenje otpadnih voda, koje se nerijetko i kroz kanale atmosferske kanalizacije, izlivaju direktno u more pred lastovskom rivom i plažama. Zbog toga mještani već duže vrijeme traže da se u tom dijelu Tivta napravi adekvatna kanalizaciona mreža, u čemu su čak jednom prilikom zaprijetili i organizovanjem protesta. Gradska DPS-SD-HGI uprava Lastovljanima već godinama obećava kanalizaciju, a izgradnja mreže za odvođenje otpadnih voda u tom naselju nabrojana je kao jedan od kako je navedeno, „dostižnih i realnih ciljeva” u izbornom programu sa kojim je DPS na posljednjim lokalnim izborima u aprilu 2016. zadobio većinsko povjerenje Tivćana.

“Kanalizacija u Donjoj Lastvi će se finansirati kreditom preko KFW banke. Prvo će se odraditi projekat naredne godine, a u drugoj polovini 2021. godine krenuće se u njenu izgradnju“, kazao je v.d. direktora Direkcije za investicije Opštine Tivat Bogdan Čučković (DPS) građanima koji su opštinare pitali zašto u budžetu za narendu godinu nema planiranih ulaganja u gradnju kanalizacije u tom naselju.

Na insistiranje učesnika okruglog stola, Čučković je precizirao da osim za dio primarnog kolektora u višim djelovima tog naselja, Opština uopšte nema adekvatan projekat kanalizacione mreže za Lastvu, iako njeni čelnici mještane već godinama ubjeđuju da “samo što nisu” krenuli da realizuju ovu investiciju. Lokalna uprava Tivta je krajem oktobra 2017, nakon što su Lastovljani čak pisali i peticiju zahtijevajući da im se riješe višedecenijski problemi sa otpadnim vodama, počela da gradi tek jedan dio primarnog kanalizacionog kolektora u tom naselju. Izgradnju tog dijela kolektora vrijednu oko 160.000 eura tada je započela podgorička firma “Civil Engineer” koja je na trasi od Cacova do Gornjeg Seljanova iznad Šoping centra, trebalo da sagradi 1.300 metara dugi primarni kolektor sa 40 šahti. Kada su radovi počeli, iz lokalne uprave je najavljivano da će posao, ukoliko vrijeme posluži graditelje, biti završen do kraja novembra 2017, ali se to nije desilo do danas, dvije godine nakon isteka obećanog roka. Iz Opštine su se pravdali poblemima sa velikim iskopima u teškom terenu, podzemnim vodama i neriješenim imovinskim pitanjima, ali do danas nisu dali suvislo objašnjenje kako ni dvije godine nakon početka radova, dio primarnog kanalizacionog kolektora koji će inače, prihvatiti samo djelić otpadnih voda sa područja Donje Lastve, ni izbliza nije završen.

Prema ranijim izjavama tivatskih čelnika, ukupni troškovi za izgradnju primarne i sekundarne kanalizacione mreže u Donjoj Lastvi procjenjivani su na oko 1,2 miliona eura. Opština tek sada, pred početak 2020. godine u kojoj će u martu biti održani redovni lokalni izbori, potvrđuje da će za tu investiciju morati da uzme kredit kod njemačke KfW banke, iako je u međuvremenu Porto Montenegro gradonačelnik Siniša Kusovac (DPS) častio sa čak 5,6 miliona eura opštinksog novca, opraštajuči mu dug za komunalije, te da tek sada predstoji izrada projekta lastovske kanalizacije, a radovi bi u najboljem slučaju mogli da počnu tek u drugoj polovini 2021.

Bonus video: