Duh Slavonije se opet pronio Podgoricom

Kažu da tamo gdje je vino, tamo je i veselje, radost i pjesma, a za dobru atmosferu bili su zaduženi “Kutjevački tamburaši” i “The Grupa” koji su ovu svečanost dodatno uljepšali, dok su prisutni imali priliku da uživaju u vinima vinarije Kutjevo
4372 pregleda 0 komentar(a)
Sa vinske fešte, Foto: AHG Foto
Sa vinske fešte, Foto: AHG Foto

Duh Slavonije sinoć se na nekoliko sati opet pronio Podgoricom i to zahvaljujući vinskoj fešti - Martinje koja je održana u Capital plazi. Svetkovina na kojoj se krsti mlado vino (Martinje) održana je i ove godine, onako kako se to u Slavoniji radi decenijama unazad uz pjesmu, igru, puno vina, vinskog kardinala, kuma i tamburaše.

Vinarija Kutjevo koja na ovim prostorima, zahvaljujući firmi Tuegra, uspješno posluje več više od 10 godina, četvrti put pravi feštu na kojoj u skladu sa hrvatskim vinogradarskim krajevima, tradicionalno se proslavlja prelazak mošta u mlado vino o Martinju, 11. novembra, takozvano Martinje.

Direktor firme Tuegra Edin Tuzović istakao je da Crna Gora, kao vinska regija, zaslužuje da ima proslavu Martinja.

“Pokušavamo već nekoliko godina da doprinesemo da taj ritual u našoj zemlji zaživi, a ovoliki broj ljudi koji prisustvuje Martinju večeras pokazuje da smo na dobrom putu”, istakao je Tuzović.

Svečanosti je pirustovao i gradonačelnik Slavonske Požege Darko Puljišić ističući da upravo Crnu Goru i njegove krajeve povezuje ta vinska priča, dok je prošlogodišnji kum Martinja, ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić objasnio da tradicija krštenja vina već zaživjela na ovim prostorima i “kuje je divno prijateljstvo između naših naroda i država”.

“Uobičajno je na ovaj dan prisjetiti se Svetoga Martina i njegovog djela kada mu je, kao konjaniku, prišao siromašni prosijak, a Sveti Martin je, vidjevši ga na hladnoći, mačem presjekao svoj plašt, i njime ga ogrnuo. Sveti Martin, osim što je zaštitnik vojnika i vinogradara, štiti i bivše alkoholičare. Lijepo je što smo ovdje večeras sabrani iz više od 20 zemalja”, kazao je Grubišić.

Martinje označava kraj jeseni, početak zime kada su svi radovi u vinogradima gotovi . Poznat po obilježavanju Sv. Martina je Kutjevački region gdje nijedne godine mošt nije postao vino bez poštovanja ovog obreda uz molitvu i zahvalnost Sv Martinu , zaštitniku vinara. Tako je bilo i sinoć u Podgorici, a i ovoga puta za kompletan ritual krštenja vina bio je zadužen vinski kardinal Vlado Bauer, dok je za vinskog kuma izabran Blagota Baća Radović, koji je uz izrečenu zakletvu, krstio vino.

Kažu da tamo gdje je vino, tamo je i veselje, radost i pjesma, a za dobru atmosferu bili su zaduženi “Kutjevački tamburaši” i “The Grupa” koji su ovu svečanost dodatno uljepšali, dok su prisutni imali priliku da uživaju u vinima vinarije Kutjevo.

Galerija