Lučka kapetanija u Baru obilježila 140. rođendan

“Kneževsko crnogorsko kapetanstvo luke i pomorske zdravstvenosti u Baru” u početku je radilo u obnovljenoj porodičnoj kući žitelja Pristana Nika Trcete, a nepohodne nautilke i administrativne potrepštine i uređaje dobilo je iz Trsta od austrougarske Pomorske vlade. Nova institucija zvanično je sa radom počela 22. novembra 1879
920 pregleda 0 komentar(a)
Ranija spomen-ploča na Lučkoj kapetaniji, Foto: Jedro.me
Ranija spomen-ploča na Lučkoj kapetaniji, Foto: Jedro.me

Lučka kapetanija u Baru proslavila je 140. godišnjicu osnivanja i kontinuiranog rada.

Iako je Lučka keptanija u Kotoru mnogo starija, ona u Baru koja je sa radom počela 22. novembra 1879. smatra se zametkom suverene crnogoprske pomorske vlasti, jer je Crna Gora kao država tek 1878. godine, kada je njena vojska istjerala Turke iz Ulcinja i Bara, prvi put izašla na Jadransko more. Odredbama Berlinskog kongresa Crnoj Gori je tada priznat ograničeni suverenitet nad Barom i Ulcinjem, ali joj je zabranjeno da ima ratne brodove i ratnu pomorsku zastavu, te određeno da “Luka Bar i sve vode Crne Gore ostaće zatvorene ratnim brodovima svih nacija”.

Berlinski ugovor je donosio i izričitu naredbu da će “pomorsko-zdravstvenu policiju, koliko u Baru, toliko duž obale Crne Gore, vršiti Austro-Ugarska posredstvom laganih brodova za čuvanje obale”. Prema pisanju barskog hroničara i publiciste Željka Milovića, pri Ministarstvu unutrašnjih djela Crne Gore na čijem je čelu bio vojvoda Mašo Vrbica, osnovana je 1879. godine Kneževska cmogorska Uprava pomorstva na Cetinju. Njena nadležnost bila je u akvatorijumu Bara i Ulcinja, kao i Skadarskog jezera. Budući da nije bilo stručnog kadra, za prve upravitelje lučkih postaja morali su biti postavljeni austro-ugarski podanici iz Dalmacije, a njih je plaćala Vlada Knjaževine Crne Gore. Tako je prema posebnom sporazumu Austro-Ugarske i Crne Gore, za prvog upravitelja - lučkog kapetana na Pristanu, imenovan kapetan Antun Zakarija iz Stona kod Dubrovnika. Na čelu Kapetanstva luke, Zakarija je bio do sredine 1901. Njegov prvi pomoćnik bio je Bokelj, kapetan duge plovidbe Vaso Paprenica iz Risna, a osoblje su činila i dva činovnika.

“Kneževsko crnogorsko kapetanstvo luke i pomorske zdravstvenosti u Baru” u početku je radilo u obnovljenoj porodičnoj kući žitelja Pristana Nika Trcete, a nepohodne nautilke i administrativne potrepštine i uređaje dobilo je iz Trsta od austrougarske Pomorske vlade. Nova institucija zvanično je sa radom počela 22. novembra 1879.

Iako je barska Lučka kapetanija proslavila 140. godišnjicu rada, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, u čijem je sastavu, nije zvanično obilježilo jubilej.

Bonus video: