Pogledajte tri filma: "Mijenjaju perspektivu iz koje posmatramo invaliditet"

"U filmovima upoznajemo svakodnevicu tri osobe kojima je jedina zajednička karakteristika invaliditet"
1017 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz filma "Ambrozovi životni trikovi", Foto: Screenshot/Youtube
Detalj iz filma "Ambrozovi životni trikovi", Foto: Screenshot/Youtube

Filmovi "Ambrozovi životni trikovi", "Dodir svjetlosti" i "Iz inata", u režiji Gojka Berkuljana osmišljeni su da mijenjaju perspektivu iz koje posmatramo invaliditet, saopšteno je danas iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG).

"Ni kao superheroje, ni kao nekoga koga treba žaliti, u filmovima upoznajemo svakodnevicu tri osobe kojima je jedina zajednička karakteristika invaliditet. S različitim životnim iskustvima, hobijima, interesovanjima, pogledima na svijet. U tom pogledu na svijet sve troje protagonista dijele jednu vrijednost koja je jedini put do uspjeha – jednakost. Bez pristajanja na išta manje, i bez težnje za nezasluženim dobijanjem bilo čega više", navodi se u saopštenju UMHCG.

"Pomalo naviknuti na holivudskim celofanom umotane stereotipne likove s invaliditetom, prikazane na suprotnim polovima: potpune nemoći i zavisnosti, ili, nasuprot njima, superherojstva, nerijetko zaboravljamo na to da osobe s invaliditetom žive svoje nimalo holivudske živote svuda oko nas. Okruženi barijerama, neznanjem, nevještim pokušajima da se udjeljivanje teško stečenih prava "na kašičic"“ smatra izuzetnim dostignućem i "brigom", u svijetu u kojem se i prosti izlazak iz kuće dovede u istu ravan uspjeha kao let na Mars, odlučili smo da ipak živimo. Uz par trikova, dodir svjetlosti ili eto, iz inata", kazali su iz UMHCG.

Iz UMHCG su naveli da je 3. decembra Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

"Koji UMHCG već godinama ne obilježava tradicionalno jer se za prava i dostojanstvo borimo svakog dana, i protokolarni, često namjerno ovim povodom smišljeni događaji, nas omalovažavaju i vrijeđaju", kazali su iz UMHCG

Bonus video: