Portret direktora Direktorata za vanredne situacije: Profesor književnosti između čovjeka i prirode

Ljeto 2017. ostalo je upamćeno po višednevnim požarima širom zemlje. Dok je gorjela Crna Gora, Mulić je bio škrt na riječima. Iako su ga mnogi krivili za lošu organizaciju i upravljanje na požarištima, nepostojanje kriznog štaba koji bi koordinisao ljudstvom i resursima, Mulić je tada odbijao da odgovori na pitanje svih pitanja: da li je u danima požara adekvatno odgovorio zadatku i da li ima neophodne kvalifikacije za funkciju koju obavlja
19234 pregleda 28 komentar(a)
Mirsad Mulić, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Mirsad Mulić, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 01.12.2019. 13:47h

Skoro je sedam dana od prvog zemljotresa u Albaniji, koji je probudio i uznemirio i crnogorske građane.

U utorak, 26. novembra, malo prije četiri ujutro, zatreslo je nedaleko od Drača, a osjetilo se i širom Crne Gore.

Desetine je žrtava, na stotine povrijeđenih.

Seizmolozi su upozorili na nove potrese i da su u skorijoj budućnosti gotovo izvjesni i na teritoriji Crne Gore.

Vladini resori su izdali uputstva kako se ponašati u slučaju zemljotresa.

Uputili smo pomoć susjedima. Naši spasilački timovi su u Albaniji.

Za sve to vrijeme, nijesmo čuli glas direktora Direktorata za vanredne situacije Mirsada Mulića, profesora književnosti.

Ovo nije prva prirodna nepogoda tokom koje prvi čovjek Direktorata za vanredne situacije kasni sa reakcijom.

“Ono što smo danas vidjeli na terenu je veliko svjedočanstvo da je ovdje bila velika i teška borba između čovjeka i prirode”, kazao je Mulić prilikom obilaska nikšićkih prigradskih naselja, koja su bila pogođena nedavnim nevremenom i potpuno poplavljena. On je, skoro nedjelju dana nakon poplave, obišao ta područja sa ministarkom bez portfelja i predsjednicom Komisije za elementarne nepogode Marijom Vučinović.

Ljeto 2017. ostalo je upamćeno po višednevnim požarima širom zemlje. Dok je gorjela Crna Gora, Mulić je bio škrt na riječima. Iako su ga mnogi krivili za lošu organizaciju i upravljanje na požarištima, nepostojanje kriznog štaba koji bi koordinisao ljudstvom i resursima, Mulić je tada odbijao da odgovori na pitanje svih pitanja: da li je u danima požara adekvatno odgovorio zadatku i da li ima neophodne kvalifikacije za funkciju koju obavlja. Prije nego što je 2013. postao prvi čovjek MUP-a za vanredne situacije, Mulić je radio kao profesor u srednjoj školi “Vukadin Vukadinović” u Beranama.

Bio je potpredsjednik Opštine za oblast kulture i društvenih djelatnosti, direktor vrtića u tom gradu, direktor Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina i poslanik DPS-a od marta do oktobra 2012. godine.

Dok tlo podrhtava, profesor književnosti troši drugi mandat na čelu Direktorata za vanredne situacije.

Bonus video: