Eminentni hrvatski neurolog stručni konsultant KCCG

Primjenom projekta telemedicine ljekari iz KCCG u svakom trenutku imaju mogućnost telekonsultacije i zajedničke interpretacije EEG snimaka sa kolegama iz Kliničke bolnice Dubrava
5317 pregleda 0 komentar(a)
Dr Bašić u obilasku pacijenata u KCCG, Foto: Screenshot (KCCG)
Dr Bašić u obilasku pacijenata u KCCG, Foto: Screenshot (KCCG)

Klinički centar Crne Gore (KCCG) uspostavio je stručnu saradnju sa eminetnim hrvatskim neurologom iz Zavoda za neurologiju Kliničke bolnice Dubrava, Silvijom Bašićem, koji će u narednom periodu uz crnogorske ljekare liječiti kompleksne neurološke pacijente.

Bašić je, kako je saopšteno iz KCCG, boravio u radnoj posjeti toj zdravstvenoj ustanovi i pregledao je određeni broj pacijenata oboljelih od epilepsije.

Direktor KCCG, Jevto Eraković, naveo je da je veoma zadovoljan što su u prilici da ugoste i imaju na listi konsultanata eminentnog stručnjaka kao što je Bašić.

Kako je naveo, to će doprinijeti realizaciji njihovog zajedničkog projekta.

On je objasnio da se radi o projektu koji se realizuje između Hrvatske i Crne Gore, koji će povezati crnogorsku i hrvatsku neurologiju i omogućiti značajano veći kvalitet pružanja zdravstvene zaštite neurološkim pacijenatima, prije svega oboljelim od Parkinsonove bolesti i epilepsij.

To je, kako je istakao Eraković, jedan od projekata koji se uklapa u viziju razvoja KCCG i kojim se uspješno nastavlja projekat telemedicine.

Primjenom projekta telemedicine ljekari iz KCCG u svakom trenutku imaju mogućnost telekonsultacije i zajedničke interpretacije EEG snimaka sa kolegama iz Kliničke bolnice Dubrava.

“Želja nam je da ostvarimo tako uspješnu saradnji i u ostalim segmentima i učestvujemo u sličnim projektima koji itekako znače za razvoj crnogorske medicine i KCCG”, naveo je Eraković.

Bašić je rekao da je ovo nastavak saradnje koja je počela prije više godina, kroz projekat umreživanja neurologa u regiji i kvalitetnijeg i zajedničkog rada za dobrobit bolesnika.

On je kazao da je pozitivno iznenađen kvalitetom i načinom rada kolega u Klinici za neurologiju KCCG.

Kako je naveo Bašić, prostor za bolesnike je lijepo opremljen i oni imaju uslove kao u svakoj nasavremenijoj svjetskoj klinici.

“Što se tiče suređenja prostora i kvaliteta rada ljekara, apsolutno ne zaostaju ni u čemu. Naravno da smo svi mi, na ovim prostorima, djelimično ograničeni nekim tehničkim mogućnostima, dijagnostičkim metodama, ljekovima”, kazao je Bašić.

Zbog toga, kako je rekao, sve to nadomjeste zajedničkim radom i trudom.

Načelnica Odjeljenja za opštu neurologiju Klinike za neurologiju KCCG, Dragica Milikić, kazala je da nastavljaju sa dobrom tradicijom saradnje sa centrima u region.

Prema njenim riječima, takvom saradnjom doprinose povećanom kvalitetu usluga pacijenata koji su oboljeli od epilepsije i smanjuju potrebu za upućivanje u zdravstvene centre van Crne Gore.

“Pacijenti dobijaju usluge koje su na nivou svjetskih standarda i parametara. Imajući u vidu bogato iskustvo našeg konsultanta, ova saradnja će biti značajna i u kontinuiranoj edukaciji zaposlenih neurologa na Klinici za neurologiju”, kazala je Milikić.

Bonus video: