Za pomoć albanskom stanovništvu uplaćeno 42,5 hiljada eura

"Prikupljena sredstva će biti proslijeđena Crvenom krstu Albanije, koji je od početka aktivan u pružanju prve pomoći, psiho-socijalne podrške i distribuciji interventne pomoći ugroženom stanovništvu“, kazali su iz Crvenog krsta
916 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Drača, Foto: AP
Detalj iz Drača, Foto: AP

Gađani Crne Gore, privredni i drugi subjekti uplatili su više od 42,5 hiljade eura na žiro račun koji je Crveni krst Crne Gore otvorio za pomoć albanskom stanovništvu.

Iz Crvenog krsta su kazali da su veoma zadovoljni kako se prikuplja pomoć za stanovnike Albanije pogođeno zemljotresom, i zahvalili se svima koji su dali svoj doprinos.

Oni su pozvali sve ostale da učine isto i podsjetili da je broj žiro računa 520-5188-31, kod Hipotekarne banke.

„Prikupljena sredstva će biti proslijeđena Crvenom krstu Albanije, koji je od početka aktivan u pružanju prve pomoći, psiho-socijalne podrške i distribuciji interventne pomoći ugroženom stanovništvu“, kazali su iz Crvenog krsta.

Iz te organizacije su rekli da su u stalnom kontaktu sa Crvenim krstom Albanije i da prate djelovanje Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (MFCK), koji zajednički koordiniraju i realizuju pružanje pomoći.

U međuvremenu je, kako su naveli, MFCK objavio preliminarni apel za pružanje podrške Crvenom krstu Albanije.

"On iznosi tri miliona švajcarskih franaka i potreban je Crvenom krstu Albanije da pruži direktnu podršku za deset hiljada osoba za period od godinu, kao i za podršku za dodatnih 50 hiljada osoba kroz brojne aktivnosti zasnovane na potrebama zajednice", rekli su iz Crvenog krsta

Kako su kazali fokus djelovanja biće na oblastima smještaj, sredstva za život i osnovne potrebe, zdravlje, voda, sanitacija i higijena, zaštita, smanjenje rizika od nesreća i slično.

Iz Crvenog krsta su kazali da je planirani odgovor baziran na trenutnoj situaciji i raspoloživim informacijama, i biće prilagođen budućem razvoju situacije i detaljnoj procjeni.

"Otvaranje žiro računa je bio najbolji način da pomognemo u datoj situaciji, jer će finansijska sredstva biti najpotrebnija za dugoročno saniranje posljedica zemljotresa. Na nastavak ovakvog metoda pružanja podrške stanovnicima i Crvenom krstu Albanije nas upućuje i objavljeni apel“, rekli su iz Crvenog Krsta

Prema njihovim riječima, ukoliko bude potrebe za drugim vidovima pomoći, njihova organizacija je spremna da odgovori, u skladu sa svojim kapacitetima.

Bonus video: