zvanična statistika ukazuje da se nastavlja negativan trend iseljavanja sa sjevera

Najviše se "bježi" iz premijerovog Mojkovca

U protekle tri godine rodni grad premijera je usljed migracija izgubio 282 stanovnika, što je 3,63 odsto populacije. Broj odseljenih raste iz godine u godinu
15295 pregleda 37 komentar(a)
I pored obećanja, iseljavanje se povećava iz godine u godinu: Mojkovac, Foto: Arhiva Vijesti
I pored obećanja, iseljavanje se povećava iz godine u godinu: Mojkovac, Foto: Arhiva Vijesti

Mojkovac je grad sa najvećim rastom iseljevanja i najvećim brojem iseljenih u odnosu na broj stanovnika u protekle tri godine, pokazuju uporedni podaci Uprave za statistiku Monstat.

Rodni grad sadašnjeg premijera Duška Markovića usljed migracija u protekle tri godine njegovog mandata izgubio je 282 stanovnika, što je 3,63 odsto populacije opštine od 7,7 hiljada stanovnika.

U 2016. godini iz ovog grada odselila su se 104 stanovnika a doselilo 38, u 2017. otišla su 123 a došlo je 47 stanovnika, da bi se lani odselilo 188 a nastanilo 48. Tako je negativni saldo u migracijama u 2016. iznosio 66, da bi se godinu kasnije povećao na 76, odnosno 140 prošle godine.

Prema podacima iz prošle godine, većina stanovnika doselila je u Podgoricu (98), a zatim slijede Budva gdje je novi dom našlo 29 Mojkovčana, pa Bar (13), Danilovgard (12), Herceg Novi (11)...

Za devet mjeseci ove godine, u Mojkovac se doselilo 48 stanovnika, a otišlo je 138. Grad ima i izuzetno negativan saldo po osnovu priraštaja jer je broj umrlih dvaput veći od broja rođenih.

Negativni rezultat u migracijama, odnosno veći broj odseljenjih u odnosu na doseljavanje, ima 11 opština sa sjevera, prijestonica Cetinje i Nikšić, rodni grad predsjednika države Mila Đukanovića.

U plusu su sve opštine sa primorja, Podgorica i Danilovgrad, kao i dvije novoformirane na sjeveru Petnjica i Gusinje.

migracije
Opštine sa negativnom migracijom u protekle tri godine

Prema nezvaničnom objašnjenju koje su “Vijesti” dobile, u te dvije opštine na sjeveru broj stanovnika raste jer odbornici i zaposleni u novoizabranim opštinskim administracijama treba da imaju prebivalište u toj opštini zbog čega su se i “doseljavali”.

Poslije Mojkovca, najviše iseljavanja u odnosu na broj stanovnika, bilježi se u Plavu, gdje je broj izgubljenih žitelja usljed migracija za tri godine iznosio 306, što je 3,6 odsto populacije.

Crnogorska opština sa najmanje stanovnika - Šavnik, svega 1.684, usljed migracija bila je u plusu u 2016. sa sedam više doseljavanja i u 2017. sa 20 više. Veoma loš saldo od minus 87 imao je gradić prošle godine, što ga je dovelo na ukupno treće mjesto.

Najveći grad na sjeveru, Bijelo Polje sa 42,8 hiljada stanovnika, u protekle tri godine je izgubio 1.496 žitelja, što je 3,49 odsto populacije.

Na petom mjestu po iseljavanju je Kolašin, koji je i opština sa najvećim investicijama u protekle tri godine - dionica auto-puta Podgorica - Mateševo, dva nova skijališta, najavljeni novi hoteli...

U svih pet opština u kojima je zabilježen negativan trend na vlasti je DPS sa partnerima.

Opština sa najdužim opozicionim stažom od dvije decenije su Plužine, koje se na listi nalaze na šestom mjestu sa gubitkom od 88 stanovnika usljed migracija. To je 3,27 odsto populacije od ukupno 2.688 ljudi.

Prijestonica Cetnje i pored decenijskih obećanja vlasti i višemilionskih donacija iz državne kase predviđenih Zakonom o Prijestonici iz 2017. godine, nastavlja da ubrzano gubi građane. Usljed mnogo većeg odseljavanja nego doseljavanja stanovnika, Cetinje je za tri godine izgubilo skoro 400 žitelja, ili 2,58 odsto populacije. Minus u 2016. iznosio je 95, pa je povećavan na 142 i 160.

I nezvanična prijestonica zimskog turizma - Žabljak ima negativan odnos u migracijama za sve tri posmatrane godine, a ukupno za 86, što je 2,72 procenta od ukupnog broja stanovnika od 3.158.

Drugi opozicioni grad na “crnoj listi” je Berane sa 678 odseljavanja više nego doseljavanja, od ukupno 26,9 hiljada stanovnika nakon odvajanja Petnjice.

Andrijevica ima isti procenat uz gubitak 119 stanovnika. Iako se Pljevlja, najveći industrijski grad Crne Gore, često pominju kao sredina iz koje se najviše iseljava, tek su 11. na listi. Ukupan negativni saldo usljed migracija za tri godine iznosi 652, što je 2,36 odsto populacije od 27,5 hiljada stanovnika.

Pljevlja imaju i izuzetno visok mortalitet, jer je broj umrlih više nego dvaput veći od broja rođenih.

Na predzadnjem mjestu se nalaze Rožaje, koji je Crnoj Gori dao i dva člana Vlade - potpredsjednika za regionalni razvoj Rafeta Husovića i ministra Osmana Nurkovića. Negativan saldo usljed odseljavanja iznosi 492 stanovnika za tri godine, što je 2,13 odsto populacije od 23 hiljade stanovnika. To je jedna od rijetkih opština na sjeveru koja ima znatno više rođenih nego umrlih.

Nikšić je za tri godine u migracijama izgubio 1.094 stanovnika, što je 1,57 odsto ukupnog broja. Međutim, brojke se značajno smanjuju jer je gubitak u 2016. iznosio 418, naredne godine je pao na 386, a u prošloj je iznosio 290.

Mogu li pomoći skijalište i zatvor

Mojkovac je na prethodnim izborima bio grad u kojem je vladajući DPS imao najveći rast broja glasova, možda zbog toga što su građani željeli da neko iz njihovog grada konačno postane premijer kako bi živjeli bolje.

Marković je na podršku odgovorio najavljujući investicije u rodni grad.

marković
Obećao da će biti bolje za godinu ili dvije: Marković na konvenciji DPS-a u Mojkovcu u junu ove godine(Foto: DPS)

Iako Mojkovac nema skijalište, upravo u njemu je 2017. godine osnovano državno preduzeće Skijališta Crne Gore i započele pripreme za gradnju skijališta na lokaciji Žarski.

Ugovor je potpisan u martu ove godine, a investicija vrijedi devet miliona eura.

Jedna od velikih investicija koja počinje naredne godine je izgradnja zatvora u Mojkovcu, investiciju od 15 miliona eura koja bi trebalo značajno da poveća broj zaposlenih.

U junu ove godine premijer Marković govorio je na opštinskoj konvenciji DPS-a u svom gradu najavljujući bolje dane.

“Politike građanske i demokratske Crne Gore u ovom gradu nijesu prisutne samo između dvije izborne konferencije naše Partije, već je takav politički kurs u Mojkovcu prisutan još od godine koja je prethodila istorijskom referendumu. DPS i njena vizija već u narednih godinu ili dvije, donijeće da Mojkovac bude prosperitetna opština na razvijenom sjeveru i u razvijenoj Crnoj Gori”.