UPOZORENJE SINDIKATA KONTROLE LETJENJA

"Postoje sumnje da je bezbjednost letjenja iznad Srbije i CG ugrožena"

"Kontrolorima letjenja u Crnoj Gori je već duže vrijeme čak uskraćena pijaća voda na radnom mjestu, kao jedno od osnovnih elementarnih uslova", ističe se u saopštenju sindikata
12108 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.12.2019. 15:59h

Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) u dužem vremenskom periodu ne poštuje standardne operativne procedure koje se odnose na stres kontrolora letjenja, što može da ugrozi bezbjednost tog vazdušnog prostora, upozorio je danas Sindikat kontrole letjenja.

"Zbog nezakonitog postupanja SMATSA, obavijestili smo međunarodne institucije i krovni Evropski sindikat radnika u transportu da postoje sumnje da je bezbjednost letjenja iznad Srbije i Crne Gore ugrožena. Sindikat zahtijeva da se hitno primijene svi interni propisi kao i evropske regulative, kojih je SMATSA potpisnik, ali ih do sada nije poštovala", navodi se u saopštenju Sindikata kontrole letjenja.

Kako je objasnio taj sindikat "vrše se nezakonite i neblagovremene promjene radnih vremena, a te promjene su toliko učestale da mogu biti pogubne po život i zdravlje zaposlenih".

"Radna satnica kontrolora letjenja ista je tokom sezone i van nje, pa često dolazi do premora. Kontrolori letjenja nemaju potrebno vrijeme za odmor i vraćanje psihofizičkog stanja na radni maksimum i samim tim nespremno se dočekuje naredna sezona. Operativno osoblje uskraćeno je za adekvatne sobe za odmor i rekreaciju tokom radnog vremena, koje su prijeko potrebne za vraćanje koncentracije nakon napornih radnih sati, a kontrolorima letjenja u Crnoj Gori je već duže vrijeme čak uskraćena pijaća voda na radnom mjestu, kao jedno od osnovnih elementarnih uslova", ističe se u saopštenju sindikata.

Dodaje se da u SMATSA ne postoji akt kojim se reguliše plan karijere, što je od velikog značaja kako za kontrolore letjenja, tako i za samu firmu, kao i da ne postoje pravilnici vezani za sukob interesa, kao ni konkursi za operativne pozicije, što dovodi do negativne selekcije kadrova koje mogu, kako je ukazano, imati pogubne posledice za kompaniju i državu.

"Posao kontrolora letjenja jedan je od najstresnijih poslova po količini stresa i bolestima koje izaziva i opšte je poznato da većina kontrolora letjenja ne doživi kasnu starost već im je, po svjetskim studijama, životni vijek u proseku kraći za 15 godina. Sve svjetske kompanije koje pružaju usluge kontrole letjenja, trude se da životne i radne uslove operativcima koji direktno utiču na bezbjednost vazdušnog saobraćaja postave na maksimum, dok SMATSA radi upravo suprotno", smatra Sindikat kontrole letjenja.

Po ocjeni Sindikata, SMATSA krši kolektivni ugovor, ali i zakone i "već četiri godine odbija da postupi po zakonu i donese akt kojim bi se propisao mimimum procesa rada u slučaju štrajka".

Sindikat kontrole letjenja se nada da do štrajka neće doći, ali od rukovodstva traži da "hitno počne da ispravlja svoje greške" koje direktno utiču na smanjenje sposobnosti za rad kontrolora letjenja, a time i na bezbjednost vazdušnog saobraćaja".

Sindikat kontrole letjenja je reprezentativni sindikat operativnog osoblja kontrole letjenja u Srbiji i Crnoj Gori i ima 350 članova.

Preporučujemo za Vas