Povećana izdvajanja za rješavanje stambenih potreba prosvjetara

Pavićević je naglasio da su Sindikat i Ministarstvo prosvjete nastavili dobru praksu u vezi sa rješavanjem stambenih pitanja prosvjetnih radnika
1195 pregleda 2 komentar(a)
Pavićević i Šehović, Foto: Ministarstvo prosvjete
Pavićević i Šehović, Foto: Ministarstvo prosvjete

Sindikat prosvjete i resorno Ministarstvo potpisali su novi trogodišnji sporazum o obezbjeđivanju novca za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u prosvjeti, ukupne vrijednosti 2,1 milion eura, odnosno 700 hiljada na godišnjem nivou.

Sporazum je potpisao ministar prosvjete Damir Šehović i predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević.

Šehović je kazao da je Vlada od osnivanja zadruge Solidarno do sada izdvojila oko 6,3 miliona eura za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u prosvjeti.

„Danas smo potpisali sporazum na 2,1 milion eura, odnosno 700 hiljada godišnje. Prema prethodnom sporazumu, bilo je predviđeno ukupno 1,8 miliona, odnosno 600 hiljada godišnje. Sporazum prije toga odnosio se na 1,3 miliona ukupno, odnosno 450 hiljada godišnje“, precizirao je Šehović.

Kako je naveo, to znači da je Vlada samo kroz posljednja dva sporazuma izdvajanja za te namjene povećala za ukupno 750 hiljada eura.

„Uz nedavno dogovoreno povećanje zarada u prosvjeti, isplate jubilarnih nagrada, nagrade kroz Fond za kvalitet i talente, cijenim da je vidan posvećeni odnos Vlade u rješavanju stambenih potreba zaposlenih u prosvjeti, te stambenoj politici koja je dugoročna i odgovorna“, rekao je Šehović.

On je poručio da Vlada ozbiljno i kvalitetno promišlja o budućnosti države i da je kvalitet života prosvjetara neraskidivno povezan sa takvim pravcem djelovanja.

“Ne sumnjam da nas najveći pomaci tek čekaju, te da će učitelji, nastavnici i profesori, uz našu pomoć, potvrditi mjesto koje im je u društvu uvijek pripadalo, mjesto među najboljima“, dodao je Šehović.

Pavićević je naglasio da su Sindikat i Ministarstvo prosvjete nastavili dobru praksu u vezi sa rješavanjem stambenih pitanja prosvjetnih radnika.

On je istakao da su ove godine pregovorima sa Vladom i Ministarstvom povećali izdvajanja za te namjene.

„Zajedno smo napravili neke dobre korake, a tako ćemo nastaviti i dalje. Ti koraci ne uključuju samo ovaj sporazum, već i nedavno dogovoreno povećanje plata, dogovore u vezi sa isplatama jubilarnih nagrada, Fond za kvalitet i talente“,kazao je Pavićević.

Direktor zadruge Solidarno, Zoran Stanišić, kazao je da je sporazum koji je danas potpisan nastavak dobre saradnje i razumijevanja prema radu Zadruge.

Stanišić je istakao da će znati da iskoristi novac kvalitetno, u cilju podizanja standarda prosvjetnih radnika.

Kako je kazao, stambena zadruga Solidarno je do sada, uz podršku Vlade, uspjela da izgradi više od 700 stambenih jedinica u 12 opština, Budvi, Podgorici, Žabljaku, Beranama, Bijelom Polju, Plužinama, Pljevljima.

Kako je naveo, stanovi su izgrađeni i u Kolašinu, Tivtu, Cetinu, Baru i Nikšiću.

Stanišić je kazao da je samo u posljednje tri godine više od 300 osoba preko Zadruge rješavalo stambeno pitanje.

“Planirano je da se, posredstvom Zadruge, izgrade objekti u Kotoru, Ulcinju, Baru, Cetinju, Nikšiću, Kolašinu, Rožajama, Plavu i Pljevljima“, rekao je Stanišić.

lOn je podsjetio da je Vlada nedavno postigla dogovor sa Sindikatom o povećanju zarada sljedeće godine devet odsto, a 2021. godine tri odsto na već uvećanu zaradu iz naredne godine, odnosno više od 13 odsto do početka 2021.

Bonus video: