PAJOVIĆ NOVI ČLAN GLAVNOG ODBORA DPS

Vuković: DPS od decembra 2017. ima punu kontrolu nad RTCG

"Aktuelni Savjet RTCG, u kojem nema nijednog člana koji nije po volji DPS-a, nastavio je sa uništavanjem javnog servisa", ocjenjuje predsjednik Skupštine Media centra
1316 pregleda 1 komentar(a)
Vuković, Foto: Savo Prelević
Vuković, Foto: Savo Prelević

Nakon što je doskorašnji član Savjeta RTCG, Slobo Pajović, izabran u Glavni odbor Demokratske partije socijalista (DPS), Media centar i crnogorska javnost su dobili još jednu potvrdu da je od decembra 2017. godine i nezakonitih razrješena dva člana Savjeta RTCG, Nikole Vukčevića i Gorana Đurovića, DPS preuzela ponovo kontrolu nad radom Radio-Televizije Crne Gore, kazao je predsjednik Skupštine Media centra, Dragoljub Vuković.

"Želimo da podsjetimo na to da je članove Savjeta RTCG razriješila Skupština Crne Gore na osnovu postupka kojeg je sproveo Administrativni odbor, koristeći norme Zakona o sprječavanuje korupcije za stvaranje navodnog zakonskog osnova za razrješenje. Podršku Administrativnom odboru u nezakonitoj radnji dala je i Agencija za sprečavanje korupcije, utvrđujući da je jedan član Savjeta RTCG (Nikola Vukčević) “mogao biti u sukobu interesa”. Mogućnost sukoba interesa bila je dovoljan (nezakonit) osnov za Administrtaivni odbor da, ne čekajući odluku suda, Skupštini predloži razrješenje člana Savjeta RTCG. Nakon nezakonitih razrješenja, Administrativni odbor je uputio 23. oktobra 2017. godine javni poziv Uniji poslodavaca Crne Gore i Privrednoj komori Crne Gore, ovlašćenim predlagačima za imenovanje jednog člana Savjeta RTCG, da dostave svoj predog (umjesto Ivana Mitrovića, koji je podnio ostavku). Unija poslodavaca Crne Gore je predložila Sloba Pajovića za člana Savjeta RTCG", navodi Vuković.

Podsjeća da je dokumentacija za kandidata predata 6. decembra 2017. kada je isticao rok za predaju dokumentacije, te da je samo dan ranije, 5. decembra, Pajović podnio ostavku na mjesto odbornika DPS-a u Skupštini opštine Bar. 

"Njegova ostavka je konstatovana na 21. sjednici Skupštine opštine Bar, održanoj 22. decembra 2017. godine. Administrativni odbor je uputio 11. decembra 2017. godine dopis ASK-u sa pitanjem da li kandidat Slobo Pajović može da bude imenovan za člana Savjeta RTCG s obzirom na to da obavlja funkciju izvršnog direktora Crnogorske plovidbe AD Kotor. ASK je odgovorila 12. decembra 2017. godine na zahtijev Administrativnog odbora i saopštila da je utvrdila da Slobo Pajović obavlja funkciju izvršnog direktora privrednog društva Crnogorske plovidbe AD Kotor i po tom osnovu ima status javnog funkcionera, te da nije dozvoljeno istovremeno obavljanje dvije javne funkcije. ASK je u svom odgovoru jasno dala mišljenje da postoji ograničenje da se Slobo Pajović imenuje za člana Savjeta RTCG", navodi Vuković.

Ističe da je, i pored činjenice da u trenutku predaje dokumentacije ostavka odbornika DPS-a Sloba Pajovića nije verifikovana u SO Bar, kao i činjenice da je ASK dala mišljenje da Pajović ne može biti imenovan za člana Savjeta RTCG,  Administratvni odbor "protivno zakonu, predložio Sloba Pajovića za člana Savjeta RTCG, što je Skupština Crne Gore potvrdila na sjednici održanoj 26. decembra 2017.godine."

"Kako u Crnoj Gori zakoni ne važe za članove DPS-a, Slobo Pajović je postao član Savjeta RTCG i na toj funkciji bio skoro dvije godine. Nakon isteka mandata u Savjetu RTCG, nagrada, u vidu članstva u Glavnom odboru, je stigla od partije koju nikad nije ni napustio", navodi Vuković.

Tokom svog mandata, dodaje on, Pajović je podržao izbor sadašnjeg generalnog direktora Božidara Šundića koji je, navodi Vuković, "svojevremeno javno tražio od urednika TVCG da o radu Vlade izvještavaju isključivo pozitivno."

"Ako se ovome doda činjenica da je prethodni i sadašnji predsjednik Savjeta RTCG Ivan Jovetić, predavač na Univerzitetu Donja Gorica,  27. decembra 2011. godine imenovan za člana Komisije DPS-a za međunarodnu saradnju, evropske i evroatlantske integracije, onda je zaključak o preuzimanju RTCG od strane DPS-a još jasniji. Takođe, ne treba zanemariti ni činjenicu da je DPS preko NVO (koje kontroliše preko sistema finansiranja na državnom i lokalnom nivou) pružio podršku za imenovanje Gorana Sekulovića, biografa predsjednika Mila Đukanovića, za člana Savjeta RTCG", ističe Vuković.

Administrativnom odboru, dodaje on, nije smetalo što "najveći broj NVO koje su podržale Sekulovića nije ispunjavao propisane uslove".

"Posljedice preuzimanja kontrole DPS-a nad Savjetom RTCG bile su razrješenje generalne direktorice Andrijane Kadije, zatim direktora Televizije Crne Gore Vladana Mićunovića, urednika Prvog i Drugog programa TVCG, urednika informativnog programa, urednika DESK-a i drugih. Aktuelni Savjet RTCG, u kojem nema nijednog člana koji nije po volji DPS-a, nastavio je sa uništavanjem javnog servisa. Upravo su činjenice na koje podsjećamo javnost opredijelile Media centar da predloži izmjene Zakona o RTCG kojima Skupština Crne Gore treba da bude isključena iz procesa imenovanja i razriješenja članova Savjeta RTCG i po kojima samo NVO koje se dominantno ne finansiraju iz javnih (državnih i lokalnih fondova) mogu da učestvuju u procesu imenovanja članova Savjeta RTCG", zaključuje Vuković.