Stočna pijaca sprječava ucjene nakupaca

Koordinator IFAD programa pri Opštini Berane Milutin Mićović je kazao da je izgradnja regionalne stočne pijace za šest opština kapitalni projekat, čija je realizacija počela 2015. godine, kada je urađena projektna dokumentacija i Opština Berane izvršila radove na prvoj fazi
1954 pregleda 0 komentar(a)
Stočna pijaca u izgradnji, Foto: Tufik Softić
Stočna pijaca u izgradnji, Foto: Tufik Softić

Radovi na izgradnji regionalne stočne pijace koja se gradi u Beranama u završnoj su fazi, tako da se očekuje da taj važan projekat bude okončan do kraja prve dekade decembra.

Koordinator IFAD programa pri Opštini Berane Milutin Mićović je kazao da je izgradnja regionalne stočne pijace za šest opština kapitalni projekat, čija je realizacija počela 2015. godine, kada je urađena projektna dokumentacija i Opština Berane izvršila radove na prvoj fazi.

“Vijesti” su ranije pisale o tome kako u gradovima u okruženju, prije svega Andrijevici i Petnjici, stočne pijace ne funkcionišu, tako da završetak moderne pijace u Beranama za stočere iz tog dijela Crne Gore znači mnogo. U međuvremenu, takvu situaciju zlupotrebljavaju nakupci, koji kod stočara direktno otkupljuju stoku po cijenama koje su na neki način ucjenjivačke. “Država je 2017. godine prepoznala da je to kapitalni projekat i preuzela aktivnosti na daljoj izgradnji stočne pijace. Ukupna vrijednost radova je 300.000 eura, Opština je izdvojila oko 70.000 eura za prvu fazu i projektnu dokumentaciju, a ostatak je podijeljen u dvije faze”, rekao je Mićović.

On je podsjetio da je prva faza odrađena prošle godine kada su obavljeni betonjerski i asfaltni radovi, izgrađen dio boksova i sagrađena veterinarska kućica.

Mićović je podsjetio i na nemili slučaj da se veterinarska kuća našla na meti vandala, koji su je, prema njegovim riječima, do te mjere ruinirali da se morala ponovo raditi.

Mićović je dodao da se u ovoj fazi radilo na naknadnom uređenju veterinarske stanice, završetku boksova, izgradnji takozvane otočne jame, završetku ograde i uređenju terena zelenim pojasom, s tim da je u prošloj godini urađen parking pored stočne pijace.

“Preostalo je da se u toku četvrte faze, koja neće uticati na otvaranje pijace, uradi gradska rasvjeta za dio naselja Talum i stočnu pijacu, a taj tender zbog vrijednosti radova nije mogao biti obuhvaćen ovom fazom. Međutim, za to je raspisan novi, preko Direkcije javnih radova, tako da se nadamo da će i to uskoro biti završeno”, naglasio je Mićović.

Mićović se osvrnuo i na sanaciju i rekonstrukciju vodovoda u beranskom selu Zagorje, koja se finansira u okviru IFAD programa.

“Završeni su kompletni građevinski radovi na pumpnoj stanici, vodozahvatu i obnovljena je hidroizolacija na glavnom bazenu, a u toku je postavljanje tehničke opreme, odnosno novih pumpi i hlorinatorske stanice. Očekuje se da će i ovaj projeka biti završen za desetak dana”, najavio je Mićović.

Bonus video: