U oktobru upisali 1.000 migranata

"Za migrante, Crna Gora predstavlja samo tranzitnu zonu"
576 pregleda 0 komentar(a)
Dušica Živković, Foto: TV Vijesti
Dušica Živković, Foto: TV Vijesti

Samo tokom oktobra u Crnoj Gori evidentirano je više od 1.000 migranata, koji su najčešće u tranzitu kako bi došli do granice sa BiH i Hrvatskom, saopštila je šefica kancelarije Internacionalne organizacije za migracije (IOM) Dušica Živković.

Ona je na skupštinskoj sjednici za ljudska prava i slobode kazala da je ranije bilo slučaj da se u Crnoj Gori evidentira oko 500 - 600 migranata mjesečno, ali da je pred kraj ove godine došlo do značajnog povećanja.

"Za migrante, Crna Gora predstavlja samo tranzitnu zonu. Podaci pokazuju da se oni kratko zadržavaju u Crnoj Gori, svega po nekoliko dana, tek onoliko koliko im je potrebno da nađu način da nastave svoje putovanje ka drugim evropskim zemljama", kazala je Živković.

Rukovodilac operativnog tima za borbu protiv trgovine ljudima Vesna Jovićević, tvrdi da je taj osmočlani tim ostvario dobre rezultate: "Imali smo 11 predmeta. U toku godine donijeta je pravosnažna odluka u slučaju trgovine ljudima, gdje su dvije osobe osuđene na 15 i 17 godina zatvora. U toku su dva postupka pred Višim sudom u Podgorici, a imamo i dva predmeta u izviđaju u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici".

Ocijenila je da bi profesionalizacijom tog tima došli do još boljih rezultata i istraga u oblasti trgovine ljudima.

Šef kriminalistike Uprave policije Enis Baković, saopštio je da je od početka godine do 1. oktobra procesuirano 60 osoba zbog nedozvoljenog prelaska granice i krijumčarenja ljudi, kao i da je to za 46 odsto više u poređenju za isti period u 2018. godini.

"Mi smo u UP napravili analizu, gdje smo konstatovali određeni napredak, ali i uvidjeli slabosti. Donijeli smo i plan za dalje konkretne rezultate", naglasio je Baković.

Na sjednici je rečeno da poseban problem predstavlja činjenica - da više od godinu u Crnoj Gori ne postoji specijalizovano sklonište za žrtve trgovine ljudima.

U izvještaju i preporukama specijalne izvjestiteljke UN za borbu protiv trgovine ljudima Marije Gracije Đamarinaro, navodi se da je sklonište, koje je radilo od 2006. godine, zatvoreno jer NVO, koja je radila u njemu nije ispunila kriterijume za dobijanje licence.

Izvršna direktorica Crnogorskog ženskog lobija Aida Petrović rekla je da nije tačan podatak da oni nijesu ispunili kriterijume, već da je država odlučila da zatvori sklonište za žrtve trgovine ljudima...

Generalna direktorica Direktorata za pravosuđe u Ministarstvu pravde Marijana Laković Drašković naglasila je da se radi na modelu kako bi se ponovo otvorilo sklonište.

Izvjestiteljka UN za borbu protiv trgovine ljudima naglasila je i izvještaju u napretku da je Crna Gora razvila inovativne propise: "Međutim, takve inovativne mjere treba implementirati, i to će na kraju biti pravi izazov".

Bonus video: