Budvanski Sekretarijat: Izdali smo saglasnost, a ne dozvolu za gradnju

Budvanski Sekretarijat reagovao povodom teksta o gradnji “Kraljičine plaža” u Miločeru
2233 pregleda 3 komentar(a)
Gradnja u Miločeru, Foto: Vuk Lajović
Gradnja u Miločeru, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 04.12.2019. 09:06h

Sekretarijat za komunalno stambene poslove saopštio je da je izdao samo saglasnost na tehničku dokumentaciju, ali ne i dozvolu za gradnju hotela Kraljičina plaža”.

Reagujući na tekst „Carević barjači na protestu, a njegovi dozvolili gradnju“ naveli du da je 13. avgusta Sekretarijatu za komunalno stambene poslove Opštine Budva dostavljen je zahtjev za izdavanje saobraćajne saglasnosti u postupku revizije tehničke dokumentacije od privrednog društva „EUROPROJEKT“ d.o.o. Podgorica kao revidenta tehničke dokumentacije za građenje novog objekta hotela “Kraljičina plaža” - Miločer, a u skladu sa članom 82 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekta.

“Nakon uvida u dostavljeni zahtjev i tehničku dokumentaciju za građenje novog objekta, hotela “Kraljičina plaža” 5*, ustanovljeno je da kolski pristup hotelu planiran sa postojeće saobraćajnice sa istočne strane objekta kao i da je predviđeno ukupno 127 parking mjesta u podzemnim garažama, čime je zadovoljen broj parking mjesta propisan urbanističko tehničkim uslovima br. 05-2197/2 od 31. 12. 2015. godine, izdatim od Direktorata za građevinarstvo Ministarstva održivog razvoja i turizma. Takođe, dostavljenim projektom saobraćajne signalizacije i opreme predviđeno je da se nakon postavljanja iste obezbijedi visok nivo bezbjednosti svih korisnika garaže predmetnog hotela i sa saobraćajnog aspekta podrzumjeva u prvom redu bezbjednost saobraćaja i besprekorna informisanost o načinu odvijanja saobraćaja u okviru pomenute garaže. Vertikalna i horizontalna saobraćajna signalizacija kao i saobraćajna oprema u predmetnom projektu postavljena je na onim mjestima na kojima se obezbeđuje nesmetano i funkcionalno odvijanje saobraćaja. Širina projektovanih parking mjesta se kreće u rasponu od 2,5 metra pa na više, u zavisnosti od prostorne raspodjele betonskih stubova, dok je dužina svih parking mjesta pet metara. Uvažajavući osobe sa posebnim potrebama, predviđen je i određeni broj parking mjesta za njih”, ističu iz Sekretarijata.

Tvrde da je Sekretarijat sa Zakonom i pravilima struke izdao saobraćajnu saglasnost za gradnju hotela, vršeći poslove iz svoje nadležnosti, vodeći isključivo računa o ispoštovanosti saobraćajno tehničkih uslova.

“Kako je u tekstu navedeno da je „kompanija “Adriatic properties“ dobila saglasnost za radove u Miločerskom parku od “Vodovoda i Sekretarijata za komunalno stambene poslove“ obavještavamo javnost da od ovog Sekretarijata nije izdata nikakva saglasnost za izvođenje radova u Miločerskom parku niti je to u nadležnosti Sekretarijata, već je izdata saglasnost na dostavljenu tehničku dokumentaciju što je i bila zakonska obaveza definisana članom 82 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekta objavljenom u (“Službeni list Crne Gora”, br. 64/17, 44/18, 63/18 i 11/19). Dakle, Sekretarijat je sve uradio u skladu sa Zakonom i vodio se isključivo Zakonom propisanim obavezama, ne uključujući u sve ovo lične stavove svojih rukovodilaca koji su ih iskazali prisusutvom protestnom okupljanju koje je bilo održano u petak 29.novembra”, zaključuje se saopštenju.

Bonus video: