Izgradnja klinika i domova starih iz kapitalnog budžeta

Kapitalni budžet planiran na iznos od 229,9 miliona eura.
588 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice Odbora, Foto: Luka Zeković
Sa sjednice Odbora, Foto: Luka Zeković

Iz kapitalnog budžeta za narednu godinu biće izdvojeno oko 1,13 miliona eura za izgradnju tri nove klinike, adaptaciju specijalne bolnice u Risnu, izgradnja doma zdravlja u podgoričkom Siti kvartu, a novac će da bude izdvojen i za projekte iz oblasti socijalne zaštite kao što su izgradnja domova starih u Podgorici i Nikšiću, Plavu i Rožajama, sportske hale na Ivanovim koritima...

To je saopšteno na sjednici Skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, na kojoj je predstavljen Predlog budžeta za 2020.

Direktor direktorata za budžet u Ministarstvu finansija Bojan Paunović kazao je da je kapitalni budžet planiran na iznos od 229,9 miliona eura.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić kazao je da je budžet tog resora za narednu godinu veći za 4,3 odsto u odnosu na ovogodišnji, planirani i iznosi više od 102 miliona eura. On je kazao da će za socijalnu, boračku i invalidsku zaštitu da bude izdvojeno 88,45 miliona eura, dok će centri za socijalni rad dobiti oko 10. Purišić je rekao da će sredstva za materijalno obezbjeđenje porodice (MOP) u narednoj godini biti 15,5 miliona, odnosno 6,2 odsto više nego u ovoj.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić kazao je da je povećanje budžeta za zdravstvo rezultat razumijevanja Vlade, prije svega Ministarstva finansija, istakavši da je budžet od 2010. godine zapravo smanjivan, jer se smanjivalo učešće u budžetu i BDP-u.

"Danas imamo predlog budžeta koji je realan. Imaćemo dovoljno novca da funkcionišemo bez poteškoća", rekao je Čirgić. On je kazao da će budžet iznositi oko 5,6 odsto u odnosu na BDP, čime se približavamo zemljama u regionu kada je riječ o izdvajanju za zdravstvo.

"Najveće povećanje od 32 miliona ide za program zdravstvene ustanove. Povećanje se najviše odnosi na zarade, ljekove i medicinska sredstva, materijalne troškove za rad zdravstvenih ustanova, projekte i preventivne programe", istakao je Čirgić.

Milion eura više, objasnio je, biće izdvojeno za liječenje građana van sistema.

Persa Kažić iz Fonda PIO rekla je da je budžet te institucije 448 miliona, istakavši da penzije prima 124 hiljade penzionera, a oko šest hiljada neko drugo penzijsko pravo. Sredstva će, tvrdi, omogućiti redovno izmirivanje primanja u narednoj godini.

Bonus video: