Mladi u Podgorici više piju i kockaju

“U toku prvih šest mjeseci 2019. godine maloljetna lica su izvršila 48 krivičnih djela iz imovinskih delikata, a 17 iz korpusa protiv života i tijela”, piše u dokumentu. U istraživanju o zdravlju mladih, koje je kako je pojašnjeno Glavnom gradu ustupila NVO “Juventas”, navodi se da 67,7 odsto ispitanika, prosječne starosti 15,9 godina, svoje slobodno vrijeme provodi koristeći internet
2527 pregleda 1 komentar(a)
Podaci zabrinjavajući: Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Podaci zabrinjavajući: Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"

U ovoj godini kod mladih u Podgorici je evidentirana veća upotreba alkohola, a povećano je u učešće u igrama na sreću.

To su podaci iz Lokalnog akcionog plana za mlade u Podgorici za 2020-2021, u kojem se navodi da je došlo do smanjenja upotrebe pirotehničkih sredstava, samopovređivanja, krađa i oštećenja ili uništenja tuđih stvari.

“U toku prvih šest mjeseci 2019. godine maloljetna lica su izvršila 48 krivičnih djela iz imovinskih delikata, a 17 iz korpusa protiv života i tijela”, piše u dokumentu.

U istraživanju o zdravlju mladih, koje je kako je pojašnjeno Glavnom gradu ustupila NVO “Juventas”, navodi se da 67,7 odsto ispitanika, prosječne starosti 15,9 godina, svoje slobodno vrijeme provodi koristeći internet.

“Isto istraživanje pokazuje da 48,1 odsto mladih, koji su učestvovali u anketiranju, provodi na internetu više od tri sata dnevno, dok njih 25 odsto to radi i preko pet časova. Drugi najčešći način za organizaciju slobodog vremena je druženje sa vršnjacima u prostoru ugostiteljskih objekata. Čak 56,7 odsto njih je odgovorilo da svakodnevno ostaju budni do poslije ponoći”.

To su, kako je istaknuto, zabrinjavajući podaci, koji opominju na potrebu veće orijentacije mladih prema sportu, kao važne društvene komponete u izgradnji i očuvanju psiho-fizičkog zdravlja građana. Akcioni plan na javnoj raspravi je do 19. decembra.

Bonus video: