Senat UCG održao tajnu elektronsku sjednicu: Izjašnjavanje o publikaciji označili kao hitan slučaj

Senat ima 39 članova - rektor, prorektori, predstavnici fakulteta, saradnika u nastavi i studenata, Sastaju se jednom ili dva puta mjesečno, a primaju nadoknadu u iznosu od 120 do 150 eura, što je više od 50.000 eura na godišnjem nivou
211 pregleda 15 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.03.2018. 17:49h

Senat Univerziteta Crne Gore (UCG) još jednom je održao tajnu elektronsku sjednicu, iako bi to, prema Poslovniku o radu, mogli da urade isključivo "u naročito hitnim i drugim opravdanim slučajevima sjednice mogu biti i elektronske".

Ovog puta, Senat je kao hitan slučaj označio izjašnjavanje o publikaciji "U odbranu autonomije Univerziteta Crne Gore", a koja je prije više od dva mjeseca štampana i dostavljena mnogim adresama u Crnoj Gori i inostranstvu.

Redovna sjednica Senata zakazana je za ponedjeljak, a usvajanje zapisnika sa ove elektronske sjednice jos nije uvršteno u dnevni red.

Autori publikacije su bivša rektorka Radmila Vojvodić, bivši prerektori Predrag Stanišić i Živko Andrijašević, te bivši predsjednik Naučnog odbora Vladimir Pešić.

Upravni odbor UCG je prije dvije sedmice "osudio pomflet", studenti prije nekoliko dana, a u petak je to učinio i Senat na tajnoj elektronskoj sjednici.

Rektor Danilo Nikolić nije odgovarao na pozive "Vijesti", pa nijesmo mogli dobiti odgovore na pitanja koji su svi "naročito hitni slučajevi" razmatrani razmjenjivanjem mejlova članova Senata u periodu od 27. februara do 1. marta.

Prema saznanjima "Vijesti", na dnevnom redu, pored stava o poblikaciji, četiri tačke koje se tiču sitnijih izmjena organizacije nastave na tri fakulteta, izmjena strukture Vijeća Arhitektonskog fakulteta i usvajanje informacije o Evropskoj povelji za istraživače.

Senat ima 39 članova - rektor, prorektori, predstavnici fakulteta, saradnika u nastavi i studenata.

Sastaju se jednom ili dva puta mjesečno, a svi članovi Senata primaju nadoknadu za rad u tom tijelu u iznosu od 120 do 150 eura, što je više od 50.000 eura na godišnjem nivou.

"Senat UCG je, prvi put otkad postoji, izrekao osudu jedne knjige i proglasio je pamfletom. Štaviše, urađeno je to bez rasprave, mehanizmom elektronske sjednice, odnosno izjašnjavanja za naročito hitne i nesporne teme. Nije nam poznato da je Senat nekog evropskog univerziteta ikada učinio nešto slično, čak ni u vrijeme diktature. Pogotovo nam nije poznato da Senat UCG ima statutarnu mogućnost da se izjašnjava o knjizi koja nije namijenjena nastavno-istraživačkom procesu i koja nije izdanje Univerziteta. Zbog toga je osuda naše knjige i njeno proglašavanje pamfletom, odluka koju Senat nema pravo da donese i koja je nespojiva sa akademskom praksom", poručili su autori.

Ističu da, kao profesori, žale što se ovakvim postupanjima kompromituje Univerzitet, a univerzitetska tijela i pojedinci dovode u poziciju da osuđuju i diskvalifikuju univerzitetske profesore zbog publikovanja knjige zvaničnih dokumenata i njihovog tumačenja.

"Ambijent straha i svojevrsne akademske inkvizicije, koji prijeti kreiranju kakvog Index Librorum Prohibitorum našeg univerziteta, ispostavlja se, nažalost, kao nastavak pokrenutog procesa kojim se dokumentovano i studiozno bavimo u knjizi ’U odbranu autonomije Univerziteta Crne Gore’", zaključuju u zajedničkom saopštenju Vojvodić, Stanišić, Andrijašević i Pešić.

Bonus video: